Гендиректор БТБ заперечує цензуру на телеканалі

25 Червня 2013, 19:38

«Заяви про цензуру на каналі БТБ – частина чийогось мерзенного сценарію, направленого на дестабілізацію роботи на підприємстві. А Андрій Деркач – всього лише пішак у цій грі. Міркування Андрія Деркача про цензуру на каналі БТБ – через більш, як два місяці після звільнення – виглядають дуже дивно. Тим більше, що пропрацював Андрій на каналі 8 місяців. І жодного разу за весь цей час він не висловив своїх зауважень про нібито утиски свободи слова та уявної цензури», – написала Криворучко .

Заяву журналіста, що на телеканалі БТБ заборонили згадувати «живого, нашого сучасника, українського підприємця, який володіє багатьма заводами, серед іншого, імпортує природний газ Центральної Азії із Росії»,  керівник каналу БТБ прокоментувала: «Як розповіли мені його колеги, у своєму сюжеті він планував не "згадати нашого сучасника", а, не надавши йому слово (як належить за законами жанру), не маючи документів, намагався побудувати сюжет на домислах, видаючи чутки за факти. А це порушувало не тільки етичний кодекс журналіста. Поява такого матеріалу в ефірі могла викликати судові позови, і канал БТБ мав усі шанси їх програти. Тому рішення головного редактора відправити цей матеріал на доопрацювання мені здається досить обґрунтованим. І Андрій з усіма професійними зауваженнями, наскільки мені відомо, погодився. Пізніше матеріал був доопрацьований і вийшов в ефір».

Гендиректор каналу БТБ також спростувала інформацію щодо свого тісного спілкування із власником каналу. «Що стосується мого спілкування з власником, то керівнику необхідно це робити у зв'язку з господарською діяльністю підприємства. Зазвичай, спілкуємося ми з головою НБУ Ігорем Соркіним не частіше одного разу на квартал», – заявила Криворучко.

Нагадаємо, раніше екс-працівник БТБ Андрій Деркач заявив, що журналісти телеканалу, що начебто належить до умовного медіахолдингу Сергія Арбузова, працюють в умовах жорсткої цензури.

Перший віце-прем'єр-міністр   Сергій Арбузов на прес-конференції 19 березня, відповідаючи на запитання , чи дійсно він є власником медіахолдингу, до якого, зокрема, входять газети «Взгляд» і «Капитал», а також телеканали БТБ і Business, чи хоча б фінансує котрийсь із цих ЗМІ та чи планує купувати інші ЗМІ, сказав: «Коли я йшов на цю посаду, я продав усі свої активи. У мене більше немає активів».

 У червні 2011 року Нацбанк заснував ТОВ «Банківське телебачення» і за рахунок своїх коштів створив статутний фонд компанії у розмірі 10 млн грн, який пізніше був збільшений до 150 млн грн.

З того  часу на оснащення та функціонування телеканалу коштом Нацбанку було проведено тендери на 117,97 млн грн. З них на обладнання було витрачено 73,41 млн грн, на транспортні засоби – 1,98 млн грн, ще 42,31 млн грн – на послуги супутника і користування багатоканальною мережею.

Читайте також: Медіаексперти: телеканал Арбузова може спіткати доля ТРК «Київ»