Експерт: заявою про неготовність України до угоди з ЄС польський міністр стимулює українську владу до дій

25 Червня 2013, 17:07

«Насправді нічого не змінилось, тому що це той самий меседж – тільки іншими словами. Адже не тільки Польща, а й увесь Європейський Союз стоять на позиціях, що спочатку Україна має зробити щось усередині країни, а потім претендувати на угоду про асоціацію. Бо наразі Україна не зробила всього, щоб бути асоційованою в ЄС»,  –  зауважив Горбач.

За його словами, у такому висловлюванні експерт не побачив похолодання відносин із Польщею.

«Це не була ворожа заява чи зміна зовнішнього політичного курсу польської дипломатії, це –  констатація факту. Окрім того, це вербальний стимул до дій із боку польського міністра закордонних справ, звернений, в першу чергу, до українського уряду», – вважає Горбач.

Також експерт наголошує, що у польських джерелах не знайшов широко розповсюдженої вчора в українських ЗМІ цитати, у якій «Сікорський нібито сказав, що наскільки йому відомо, реформи в Україні не проводяться».

«Але якщо ці й слова не були сказані, то вони все одно справедливі стосовно України, тому що реформи належним чином в Україні не проводяться. Я би не створював велику паніку через цю репліку», – коментує Горбач.

Окрім того, експерт наголошує ще на одному моменті, пов'язаному з самим Сікорським, який «на початках своєї міністерської кар’єри мав негативний досвід у білоруському напрямку».

«Він тоді намагався вплинути на білоруський режим і досягти певного прогресу у європейсько-білоруських відносинах. Але опікся на цьому, тобто у нього є власний політичний негативний досвід співпраці з такого ґатунку режимами. Тому, думаю, він і проявляє велику обережність і послідовність у спілкуванні з українською владою», – зауважує політичний експерт Інституту Євро-Атлантичного співробітництва.

Водночас, за його словами, литовська влада, яка з липня буде головувати в ЄС, буде менш вимоглива до України.

«Польська влада вимогливіше ставляться до Януковича, ніж литовська. Окрім того, литовська позиція відрізняється від польської, адже литовці прагматичніші в економічному сенсі, вони бояться втратити Україну. Поляки також не хочуть втратити Україну, але вони намагаються враховувати німецьку й брюссельську позиції стосовно цінностей демократії», – коментує Горбач.

Експерт не виключає певних ревнощів з польського боку до Литви.

«Оскільки попри всі зусилля польської дипломатії угоду про асоціацію  України та ЄС не було підписано за час головування Польщі. Але я не думаю, що Польща розглядає Литву як серйозного чи важливого конкурента, як загрозу для себе у східному напрямку, адже вага цих країн у ЄС дуже різна. Польща надійно закріпила за собою східний вектор політики – це її спеціалізація у європейській дипломатії»,–  вважає Горбач. 

Як повідомлялось, глава МЗС Польщі Радослав Сікорський заявив перед засіданням міністрів закордонних справ країн ЄС у Люксембурзі, Україна ще не готова до підписання угоди про асоціацію

Раніше представники країн-членів Євросоюзу вже багато разів попереджали, що угода про асоціацію може бути не підписана цього року через неготовність України. Посадовці  ЄС в офіційних заявах висловлюють сподівання, що це все-таки буде можливе.