Польща спростить для українців перетин кордону

25 Червня 2013, 16:29

У змінах до митного кодексу йдеться не просто про можливість спільного контролю, а про спільне місце для цього контролю, а отже, такий огляд стане можливим і на українському боці кордону, зауважила в інтерв’ю DW координатор проектів громадської ініціативи «Європа без бар’єрів» Мар’яна Кузьо.

Проблема в тому, що далеко не всі пункти пропуску пристосовані для такої сумісної праці, каже експерт. Хоча вже в нових об’єктах, які польська сторона планує відкрити, враховано інфраструктурні особливості для спільної роботи.

За її словами, практика показала, що спільний огляд полегшує та пришвидшує процедуру перетину кордону, зменшуються черги, а службовці додатково пильнують одне за одним.

Проте, експерт вважає, що механізм «єдиної зупинки» не може нівелювати потребу в додаткових пунктах пропуску, а особливо піших переходів, яких надто мало. Практику спільного контролю слід впроваджувати не лише з поляками, але й з румунами, угорцями та словаками, каже Кузьо, тепер це дозволяє європейське законодавство.

Однак самого «європейського дозволу» замало, зазначає експерт. Механізм спільного контролю країни-сусіди ще мають детально прописати в міжурядових угодах.