Політолог: Від зустрічі з Януковичем кожен виграв по-своєму

20 Червня 2013, 16:00

«Я думаю, якщо хтось і виграв, то з дуже незначним рахунком. При цьому, я не вважаю, що тут багато хто програв. Кожен виграв по-своєму. Тому що Кличко – не програв як мінімум, а набрав кілька балів на своїй відмові від зустрічі, продемонструвавши свою опозиційність. Тим самим він уникає підозр про співпрацю з Банковою», – пояснив політолог.

«Свобода» діяла в своєму репертуарі. Для них теж дуже важливо розвіювати підозри про спаринг-партнерство Тягнибока у другому турі президентських виборів. Тому їм краще тримати дистанцію від влади. Це – з тактичної точки зору. Я би не сказав, що це було неправильно», – зазначив Карасьов.

За його словами, не програв і Арсеній Яценюк та його фракція.

«Тому що вони отримали опозиційний ексклюзив, і фактично вся інформаційна картина і медіазвіт зустрічі якраз відбувалися навколо спілкувіання президента Януковича і лідера опозиції Яценюка. Тобто, Яценюк продемонстрував, що він є як єдиний лідер і що фракція теж – опозиційна. Вона фактично є центровою, тому що з нею президент зустрічається і вона йде на зустріч, ну, якщо не до президента, то з президентом», – наголосив він.

Експерт зауважив, що саме Яценюк висловив основні претензії опозиції – від економічних до політичних.

«І, головне, він поставив питання про Тимошенко. І вперше публічно, більш-менш для внутрішнього вжитку, президент дав натяки щодо можливого вирішення справи Тимошенко – не для Кокса і Кваснєвського, а для українського політикуму, українського загалу, тому що це все пішло в медіасюжети  на всіх новинних каналах», – наголосив він.

«І, Янукович теж не програв, тому що він продемонстрував, що готовий до співпраці, налаштований на діалог, що він не уникає зустрічі з опозицією, готовий з ними зустрітися. І він був зацікавлений, можливо, як ніхто, у знятті напруги», – додав Карасьов.

На його думку, ця зустріч не мала сенсаційно доленосного значення, а більше мала тактичний вимір.

«Хоча, можна було б, якби опозиція пішла вся, вона би могла цей тактичний вимір конвертувати і трансформувати у стратегічний. Якщо вона вийшла б з консолідованим порядком денним, який зобов’язував Януковича більш чітко сказати про те, як влада збирається завершити фінал підписання Угоди про асоціацію. Але цього не сталося, тому що опозиція більше розмірковувала у тактичних вимірах, а не в загально стратегічному вимірі. Можливо, це є певним програшем з точки зору можливостей цієї зустрічі. Можна також було зреалізувати більше потенціалу для отримання  серйознышого ефекту і ефективность цієї зустрічі. Але обмежилися достатньо серйозними, але все ж таки медіаефектами, а ефективність поки що винесли за дужки», – підсумував карасьов. 

Як повідомлялося, вчора відбулася зустріч Януковича з лідерами парламентських фракцій. З лідерів опозиційних фракцій на зустрічі був присутній тільки Арсеній Яценюк.