Богдан Буткевич журналіст Тижня

Не справжня зброя

ut.net.ua
29 Серпня 2008, 00:00

 

 

 

 

 

Кожен чоловік відчуває потяг до зброї. Тільки-но він навчився ходити, в нього з’являється улюблений пістолетик / автоматик / шабелька. В декого мілітаристські схильності з віком пригасають. Та більшість обов’язково за тримаються біля вітрин, якщо випадково потраплять у зброярський магазин. Для таких, хто марять зброєю, є кілька виходів: піти в армію або міліцію, чи записатися в мисливський клуб. Утім, можна задовольнити потяг до «короткоствола» простішим шляхом, і теж цілком законним – купити собі «пневматику». 

НЕ ДЛЯ САМООБОРОНИ
 
«Якщо людина приходить до нас із бажанням купити пневматичну зброю для самозахисту, ми завжди намагаємося переконати її в тому, що для цієї мети вона не придатна», – попереджає Дмитро Джулай, керівник відділу спеціальних проектів компанії «ІБІС». Маленька кулька з «пневматики» навряд чи зупинить вуличного грабіжника або розлюченого пса, швидше, розлютить іще більше. Пневматична зброя створена не для самозахисту, а, в першу чергу, для спорту.
 
Пневматичні пістолети за принципом дії поділяються на такі категорії: пружинно-поршневі, газобалонні, та – дуже рідкісні – системи з попереднім нагнітанням повітря. Як набої використовують або металеві кульки, або свинцеві кулі (як у пневматичної рушниці з тиру). У першому випадку вища прицільність, у другому – пробивна сила.
 
«Якщо ви хочете постріляти по бляшанках на пікніку, то, звичайно, варто купити кульковий пневматичний пістолет, – каже Дмитро Джулай. – Адже кулька, яка важить лише 0,5 грама, влучивши в ту саму банку, створює приємний для вуха любителя стрільби дзвін. Людям таке до вподоби, адже ти не тільки бачиш, але й чуєш наслідки свого пострілу. Тобто кульками стріляти цікавіше».
 
Запитую: «То яку модель ви б запропонували недосвідченій людині, котра прийшла до вас у пошуку «стрілецьких розваг?» – «Тут важливо знати, що людина хоче, – пояснює продавець-консультант зброярського магазину, який долучився до розмови. – Дуже часто вибір людей залежить від схожості пневматичного пістолета на бойову модель».
 
ЯК СПРАВЖНІ
 
Ходовий товар – модель Walther СP-99 Compact, що випускає відома компанія UMAREX. Цей пістолет відповідає габаритам і вазі знаменитого бойового пістолета Walther P-99. Для повної імітації бойової стрільби в ньому використовують систему BLOWBACK – це коли частина газів витрачається на приведення в рух рамки пістолета, що створює ілюзію реальної стрільби. Тож якщо людині подобається важка зброя, то цей варіант саме для неї. СP-99 Compact дисциплінує, як справжня зброя, адже всі маніпуляції з ним відбуваються, ніби в бойовому прообразі цієї моделі. Окрім цього, він дуже зручний, бо гладкий та плаский: у разі швидкого застосування він не чіплятиметься за одяг. Ще один плюс – пристрій для приєднання лазерного цілевказника. Ємність магазину цього пістолета – 18 кульок. Його ціна досить помірна – 900 грн. Кульки продаються в коробках від 100 до 500 штук. Коробка в 100 набоїв коштує 4 грн. Середня ціна одного балончика зі стисненим газом – 5 грн. Одного балончика вистачає на 60 пострілів. Дуже популярним є пістолет МР654К, який за зовнішнім виглядом копіює пістолет Макарова – люди люблять упізнавані речі. В цій моделі багато деталей запозичено з «бойової».
 
«Користується попитом пістолет «Анікс» російського виробництва, – розповідає далі продавець-консультант. – Ця модель коштує відчутно дешевше від «Вальтера» – 690 грн. Ємність магазину – 16 набоїв. Плюс цієї моделі – висока швидкість кулі (140–150 м/с)».
 
ДЛЯ КОВБОЇВ І СНАЙПЕРІВ
 
«Для тих, хто люблять прицільну стрільбу, підходять так звані цільові пістолети, тобто призначені для стрільби на точність», – зазначає Дмитро Джулай. Особливо привабливими будуть моделі відомої німецької фірми Diana. На вітчизняному ринку є бюджетний аналог такого пістолета виробництва Іжевського заводу – ІЖ-53. Цей виріб поступається потужністю та якістю матеріалів, натомість дешевший у 3,5 рази.
 
Цільові пістолети – поршневі. Принцип заряджання такий, як у старих добрих радянських пневматичних гвинтівок: відтягнути ствол та пружину, вставити кулю, повернути ствол на місце. Коли ви натискаєте на спусковий гачок, пружина швидко розпрямляється й штовхає повітря в канал ствола, виштовхуючи кулю. Перевагами таких моделей можна вважати високу точність і потужність пострілу. Недоліками – однозарядність та необхідність використовувати м’язову силу при зведенні пружини.
 
Поміж шанувальників пневматичної зброї дедалі популярнішими стають револьвери з патроном Флобера – це куля з капсулем, що дає змогу не використовувати повітряний балон: постріл здійснюється за рахунок енергії цього капсуля. Незважаючи на це, така зброя все одно вважається пневматичною. Звичайно, патрон Флобера коштує дорожче від звичайної кульки – 1,80 грн за одну штуку. Втім, можна знайти і за 75 копійок, але якість буде відповідна.
 
Тут не можна не згадати чеську «Альфу». Моделі цієї марки виробляють на тому самому підприємстві, де й однойменні знамениті бойові револьвери. Тому технології, відпрацьовані на справжній зброї, у повному обсязі використовують і в пневматичних револьверах. Зброю під патрон Флобера виробляють вже і в Україні. Досить популярною є 9-зарядна модель «Сафарі», зроблена в Харкові. Якістю вона не поступається «Альфі», але коштуватиме на 100–200 грн дешевше. Втім, про який би тип «пневматики» не йшлося, не варто забувати, що це не справжня зброя. Україна – це не США, де бойовий пістолет «Глок» калібром 9 мм можна без особливих труднощів купити дешевше, ніж за $600, та ще й розраховувати на бонуси від продавця на кшталт безкоштовної коробки патронів. У нас же вибір зброї для самозахисту невеликий – або «короткоствол» із гумовими кулями, або «звичайні» мисливські рушниці (нарізні чи гладкоствольні). Втім, процедура придбання і того, й іншого простотою аж ніяк не відзначається. Але це – тема окремої статті.

[811]

 
ПОРАДИ ТИЖНЯ

 Де купити: у будь-якому зброярському магазині. Бажано в тому,де є власний тир, аби повністю перевірити покупку й одразу виявити можливі дефекти. 

Не зберігайте «пневматику» взарядженому стані. По-перше,це небезпечно, по-друге, приєднаний до пістолета газовий балонпотрохи стравлює СО2. У випадкуз револьвером Флобера барабанмає бути порожнім.
 
Під час стрільби (мається наувазі суто спортивно-розважальна)переконайтеся, що від мішені не-можливий рикошет і на лінії вогнюраптом не опиняться люди. Якщо стрільби відбуваються під час пікіка з алкоголем, то вже перед«першою» зброю слід розрядити й заховати подалі від зайвих очей.