Наймасштабніші страйки робітників у XX столітті

8 Квітня 2013, 11:59
  1. "Зима незгоди" у Британії. У незвично холодну зиму 1978-79 років рівень інфляції в Британії досяг рекордних відміток, що не сприяло популярності лейбористського уряду Джеймса Каллахана.
  2. Рух революційного союзу працівників "Додж", США. Сформований в травні 1968 року, Рух революційного союзу працівників "Додж" об'єднав афро-американських робітників Детройта на автомобільному заводі Chrysler. Метою руху було перешкоджати, заснованому на расових забобонах, нерівного розподілу можливостей на заводах Chrysler.
  3. "Сталевий" страйк 1959 року, США. Через сім років після успішної страйку 1952 року, півмільйона членів організації Об'єднаних сталеливарників Америки вийшли на лінії пікетів ще раз
  4. Страйк сталеливарників 1952-го року, США. Величезну перемогли Об'єднані сталеливарники Америки над десятьма найбільшими виробниками сталі в липні 1952 року. Керівництво сталеливарних підприємств на 53-й день страйку взяло всі умови, які висував Союз робочих спочатку.
  5. Повстання 1953 року в Східній Німеччині. Страйк у Берліні почалася з виступів будівельників у червні 1953 року народження, що зробило надзвичайно дестабілізуючий вплив на напружений політичний клімат у Східній Німеччині.
  6. Травень 1968-го року, Франція. Озброївшись гаслами, спрямованими проти культури споживання і політики Шарля де Голля, страйк оголосили мільйони робітників, і ще більше людей промарширували по вулицях міст, у тому числі і Парижа.
  7. Страйк портів Західного узбережжя 1934, США. Портова страйк Західного узбережжя в 1934 році тривала 83 дні, а її кульмінацією стала чотириденна загальний страйк у Сан-Франциско.
  8. Загальний страйк в Брісбейні, Автралія. Після гарячих суперечок між представниками профспілки і керівництвом трамвайних шляхів міста Брісбен, члени австралійської Асоціації працівників трамвайного депо наділи профспілкові значки на роботу і були відразу ж звільнені. Реакцією з боку працівників на те, що вони порахували несправедливими і репресивними діями, став страйк і двадцяти п'яти тисячну ходу, довжиною в дві милі, до міста Брісбен.
  9. Загальний страйк 1926 року в Великій Брітаніі. Травень 1926 був відзначений найбільший навіть на сьогоднішній день загальним страйком в історії Великобританії, і також однією з найбільших, які коли-небудь відбувалися у світі. Конфлікт розгорівся між національною організацією профспілок, конгресом трейд-юніонів, і британським урядом.
  10. Загальний страйк в Сіетлі, США. тижневий страйк більш ніж 65000 робочих з різних профспілок у лютому 1919 року, в Сіетлі, штат Вашингтон. Цей страйк викликала сильні розбіжності в суспільстві і стала головним чинником у подальшій "Червоної загрозу" (періоді антикомунізму) 1919-20 років.