Експерт: Ердоган поступився через тиск ЄС і бажання зберегти лице

14 Червня 2013, 17:22

«Ердоган пішов на поступки не в останню чергу через тиск, який здійснювався на нього з боку ЄС. Міністр закордонних справ Туреччини постійно робив заяви штибу «не вам нас вчити», і судячи з численних нервових заяв, тиск був доволі сильний», – коментує Семиволос.

Бажання прем’єр-міністра Туреччини йти на поступки спричинене й падінням його рейтингів серед представників середнього класу.

«Ердогану потрібно зберегти лице, щоб забезпечити підтримку своїх прихильників. Натомість протестувальники повинні отримали моральну перемогу», – вважає екперт.

Водночас, за його словами, у переговорному процесі можуть відбутися будь-які несподіванки.

«Сторони торгуються, все залежить від ціни кожного з питань. Якщо влада піде на поступки в питаннях, пов’язаних із арештами і заборонами, то, швидше за все, конфлікт ущухне. Якщо ні – переговори можуть зірватися», – припускає Семиволос.

Проте, на його думку, у Туреччині ще відбудуться демарші, загострення і знову повернення до столу переговорів.

«Тепер навряд чи хтось повірить судовому рішенню щодо забудови парку, більш ефективним у вирішенні конфлікту  буде проведення референдуму», – вважає директор Центру Близькосхідних досліджень НАНУ.

Як повідомлялось, Ердоган вирішив піти на компроміс з мітингувальниками.

Переговори прем'єр-міністра Туреччини з мітингувальниками були проведені після більше ніж двох тижнів акцій протесту в Стамбулі та інших містах країни. 

Читайте також: Турецький демарш: суспільство прагне змусити владу поважати громадян

Позначки: