Опозиція наполягає на зустрічі з Януковичем, щоб спустити його з хмар на землю

14 Червня 2013, 15:18

«Чесно кажучи, після останніх виступів президента на комітеті з економічних реформ у викликали сумніви про те, що президент розуміє і контролює ситуацію, яка відбувається в Україні. Як може президент публічно заявити про те, що  зарплата сімейного лікаря сьогодні 7 тис. грн., а медсестри – 5 тис. грн.? Коли зарплата лікарів коливається від 1,5 до 2 тис. грн», – вважає народний депутат фракції УДАР Павло Розенко.

За його словами, вже по цьому фактові видно, що «президент десь літає в хмарах або говорить про якусь іншу країну».

«Після таких висловів стає зрозуміло, що діалог у ВР потрібен, бо президенту хтось вкладає у вуха абсолютно збочену й здеформовану інформацію про те, що відбувається в Україні», – заявляє Розенко.

Схожої думки дотримуються й у ВО «Свобода».

«Мета (зустрічі – Ред.) – отримати від президента відповіді на конкретні запитання. Він має відповісти на питання стосовно зовнішньої політики, Митного Союзу, перспектив євроінтеграції, на питання, чому він і ті, кого він призначав на посади, проводять політику українофобії в українській державі», – заявляє заступник голови фракції ВО «Свобода» Андрій Мохник.

За його словами, є багато питань, на які «президент не дає жодної відповіді, закрившись у своїй золотій межигірській клітці».

У «Батьківщини» також накопичилось чимало питань до Януковича, які опозиція не має можливості озвучити йому.

«Наше завдання – донести ці проблеми, а далі все буде залежати від президента, чи вважає він за необхідне прислухатись до наших пропозицій, це вже буде характеризувати його», – сказав у коментарі Тиждень.ua народний депутат від фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв.

На його думку, це «виглядає дивно, що президент за три роки жодного разу не зустрівся з опозицією.

«За всю історію незалежної України такого ще не було. Всі попередні президенти зустрічалися з представниками опозиційних фракцій – і це було не один раз на рік. Я був  депутатом IV скликань, але не пам’ятаю такого неподобства», – вважає Соболєв.

«За часів Кучми, Кравчука, Ющенка кожен член фракції мав окрему можливість висловити або свою окрему позицію, або позицію декількох фракцій. Далі вислуховувалась позиція іншої сторони, згодом йшло обговорення. Іншого формату зустрічі з президентом я не бачу», – додав Соболєв. 

Нагадаємо, напередодні голова Верховної Ради Володимир Рибак прогнозував поновлення роботи парламенту у вівторок, 18 червня. До цього, за його словами, планується зустріч президента Віктора Януковича зі спікером та керівниками фракцій парламенту. 

Раніше він заявляв, що Янукович погодився зустрітися з лідерами фракцій цього тижня.

Однак в опозиції 13 червня заявили, що досі не отримали офіційного запрошення на зустріч з Януковичем. Регіонали і комуністи також заявили, що ще не отримували такого запрошення.

Водночас, експерти-політологи сумніваються у можливій зустрічі президента та лідерів опозиційних фракцій.

Як відомо, від 6 червня опозиціонери блокують Верховну Раду, вимагаючи особистого представлення Віктором Януковичем свого щорічного послання.