У Азарова впевнені, що в Україні глобального потопу не буде

7 Червня 2013, 14:07

"Глобальної великої води в Україні не буде. Але є локальні ситуації, до яких потрібно готуватися. У каскаді Дніпра, зокрема у Києві, основний обсяг води, який йшов з Білорусії та Росії, ми вже пропустили. З Дунаєм ситуація складніша. Можуть бути локальні проблеми, до ліквідації яких ми готові ", – заявив Вілкул.

У свою чергу голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) Михайло Болотських зазначив, що для запобігання та ліквідації наслідків можливих підтоплень сили і засоби територіальних органів ДСНС буде приведено до максимального рівня готовності.

"Ми уточнили порядок взаємодії між співробітниками Держслужби з надзвичайних ситуацій, місцевими органами влади, службами та формуваннями цивільного захисту, підрозділами Збройних сил України і МВС, сконцентрованих на території Одеської області", – сказав глава ДСНС.

Тим часом Вілкул повідомив, що у вівторок, 11 червня, відбудеться виїзне засідання міжвідомчого штабу в басейні річки Дунай (Одеська обл.) на найбільш ймовірних ділянках підвищення рівня води.

Крім того, віце-прем'єр заявив: "На Дністрі, як і в річках Закарпаття, рівень води переважного падає. На даний момент у верхів'я течії Дністра він (рівень) на 4 метри нижче небезпечного рівня".

Як зазначив Вілкул, міжвідомчий штаб готовий до рівня підйому води у Дністрі, вільний обсяг Дністровського водосховища на даний момент більше 220 млн куб. м. Він упевнений, що цього достатньо для прийому повеневих вод у разі погіршення погодних умов.

Як відомо, упродовж 7 червня на річках басейну Дністра у межах Львівської та Івано-Франківської областей очікується підвищення рівнів води на 0,5-1,5 м над поточними рівнями, без негативних наслідків. У разі сильних злив можливе формування значного схилового та місцевого стоку.

На початку червня заступник директора Українського гідрометеорологічного центру Анатолій Прокопенко заявив, що велика вода з Європи може дістатися України за три тижні.

Нагадаємо, вже більше тижня в країнах Центральної Європи, тривають масштабні повені. Особливо ураженими є країни, розміщені вздовж Дунаю. В Австрії та Словаччині Дунай піднявся до рекордного рівня. В ніч на 5 червня рівень води в околицях столиці Словаччини зріс на 30 см та досяг 993 см, перевищивши рекорд "повені століття" 2002 року.

У Чехії через повінь оголосили надзвичайний стан. На півдні та південному сході Німеччини, де через затяжні зливи підвищується рівень води в Ельбі й Дунаї, евакуйовано тисячі людей. Дощі та річки, що вийшли з берегів, заливають автобани і залізничне полотно. У ряді населених пунктів Баварії та Тюрінгії, де вихідними місцями випало до 100 мм опадів, скасовані заняття в школах і дитячих садках.