Головні проблеми Криму

ut.net.ua
14 Грудня 2007, 00:00

 

 

 

 

 Ільмі Умеров, голова Бахчисарайськоїрайдержадміністрації, член президії Меджлісу кримськотатарського народу: 
Іржаві символи сепаратизму

Першою я б назвав кримськотатарську проблему – вона дуже багатогранна і швидше не регіональна, а центральна. Тільки виділенням коштів і вирішенням деяких соціально-економічних проблем це питання не вирішиться.
Друга проблема – Чорноморський флот Росії, присутність якого небезпечна для України не стільки у військовому сенсі, скільки в політичному. Це і постійний шантаж, і претензії на територію.
Сам факт наявності цих іржавих посудин суперечить Конституції України і пов’язаний з наступною проблемою – проросійським сепаратизмом. Не секрет, що саме через Чорноморський флот Росії у Криму постійно підігріваються сепаратистські ідеї.

 
Олег Родивілов, голова Постійної комісії Верховної Ради Криму з культури, справ молоді та спорту, очільник Кримської організації партії «Русскій блок»:

Регулярний протяг
 

Перша – сезонність роботи кримського рекреаційного комплексу. Годувати родини 12 місяців украй важко, практично неможливо за рахунок 2–4 місяців сезону, коли дозволяє погода або приїхали люди. Це запрограмоване сезонне безробіття створює умови для зростання цін в Криму і не дає змоги розвиватися – все або проїдається, або йде в тінь.
Друга проблема – нестійкий розвиток, пов’язаний з самозахопленнями. Ця “смугастість” перешкоджає проведенню низки проектів з будівництва доріг навколо Сімферополя, інвестиційних, соціальних проектів.
І третя – регулярний протяг у взаєминах “Київ – Сімферополь”. Сьогодні нестабільність у верхніх ешелонах України породжує нестабільність у нашому регіоні, який є автономним утворенням.
 
Сергій Велижанський, народний депутат України, один із керівників Кримської організації БЮТ:

Кадри вирішують усе

Перша проблема для Криму – кадрова. Абсолютно випадкові люди, які не мають достатнього досвіду, знань, опинилися при владі всіх рівнів. Це суттєво знижує ефективність її роботи.

Друга проблема дещо глибша: ніхто сьогодні не займається концепцією розвитку Криму. Серйозної концептуальної роботи, яка б містила тенденції розвитку автономії і пов’язані з ними повноваження, немає.
Якщо говорити про третю проблему, то вона стосується формування міжнаціональних відносин, вирішенням проблем депортованих. Це земля і багато іншого, що нині спричинює в Криму значну напруженість.
 
Олег Русецький, голова Постійної комісії Верховної Ради Криму з аграрних і земельних питань, екології та раціонального природокористування:
Без генплану
 
По-перше, відсутність земельного кадастру і генерального плану розвитку територій Криму з визначенням меж прибережних міст і селищ та відсутність грошової оцінки землі. Все це роздирає і знищує Крим як цілісний курортний регіон.
По-друге, проблема самозахоплень і безвідповідальності тих, хто їх здійснює, перед законом і перед населенням Криму. Тому що самозахоплення породжують правовий нігілізм.
І, по-третє, проблеми, пов’язані з міжнаціональними відносинами, із самозахопленнями, бажанням реалізувати свої права, порушені раніше. У багатонаціональному Криму ми повинні жити як єдина родина і не протиставляти одну національність інший.
 
Сєргєй Шувайніков, голова Конгресу російських общин Криму, глава Національного фронту «Сєвастополь – Крим – Россія»:

Безправ’я усіх
 

Основна проблема в тому, що зараз влада, як в Україні, так і в Криму, не має національної політики щодо українців, росіян і кримських татар, вона не зважає на їхні права та інтереси. Тому кожна етнічна група вимушена захищати себе самостійно, і найбільші успіхи в цьому роблять кримські татари, які активніше за всіх захищають свої етнічні права і національні інтереси.
Друга – земельна. На тлі несправедливого розподілу земельних ресурсів з боку влади виникає решта всіх проблем: вимоги простих людей забезпечити їх землею. А влада не хоче вирішувати цю проблему справедливо і згідно із законом.
Нарешті, третя – проблема самої кримської влади, що нині фактично не здатна захистити інтереси Криму і домогтися розширення прав і повноважень автономії на користь населення, а більше займається своєю кишенею і вирішенням проблем олігархів.
 
 Леонід Грач, народний депутат України, глава Кримского рескома Компартії України:
Русофоб Ющенко
 
Першою назву проблему кримських татар, що зачіпає міжетнічну і міжконфесійну сфери, пов’язані з радикалізмом, геополітичним турецьким впливом, проблемами землі.
Друга проблема Криму – президент Ющенко, а це – русофобія, руйнівність, антиконституційність, неповага до прав автономії.
І третьою проблемою я б назвав теперішню соціальну кризу.