Українці отримали можливість вимагати від банків сплати відсотків за прострочені депозити

6 Червня 2013, 10:09

Як повідомляє газета «Коммерсантъ-Украина», відповідне рішення Верховного суду було прийняте 29 травня.

Зокрема, суд дійшов до такого твердження, керуючись ст. 1061 Цивільного кодексу, яка вимагає від банків нараховувати відсотки за вкладом за весь період з моменту отримання грошей клієнта до їх фактичного повернення або списання з депозитного рахунку з інших причин. Незважаючи на те, що ця норма містилася в Цивільному кодексі, суди на свій розсуд приймали взаємовиключні рішення – ставали то на бік вкладників, то на бік банків.

Як пише видання, вимагати від банків сплати відсотків за прострочення по депозитах тепер можуть практично всі постраждалі вкладники, навіть якщо вони не вимагали цього у банків раніше. Термін позовної давності по таких справах становить три роки, однак громадяни можуть звертатися до судів для його поновлення.

Юристи кажуть, що суди охоче погоджуються розглядати такі справи. Тому можна подати позов з вимогою нарахувати відсотки навіть на депозит, який був прострочений ще в 90-і роки. Виняток складають ті вкладники, які вже судилися з банками з приводу виплати відсотків за прострочення по депозитах. Для них термін позовної давності (з причини появи постанови Верховного суду. – Ред.) становить один рік.

Крім банків, вкладники можуть пред'являти претензії і до Фонду гарантування вкладів фізосіб.