Алло, Інтернет?

ut.net.ua
21 Грудня 2007, 00:00

 

 

 

 

 

Схоже, що сумній альтернативі – “швидкий, але стаціонарний Інтернет, або ж мобільний, але повільний”, – настає кінець. Вже зараз споживачі мають непогані шанси отримати і швидкість, і мобільність одночасно. Розвиток стільникового зв’язку стандарту CDMA дозволив кожному мати у своєму телефоні доступ до Інтернету, що за своїми параметрами мало чим поступається стаціонарному швидкісному з’єднанню. І якщо грамотно підібрати тарифні плани, то можна отримати якісну послугу, не переплачуючи. 

Раніше Інтернет-мобільність була доступна лише власникам стільникових телефонів, що мали можливість GPRS-підключення. Проте цей вид зв’язку є дорогим та неякісним – малі швидкості й відсутність деяких сервісів суттєво ускладнюють роботу.
Наразі на допомогу прийшли нові технології, зокрема стільниковий зв’язок стандарту CDMA. Ми вирішили власними силами перевірити якість CDMA-Інтернету, порівнявши послуги двох найбільш відомих і амбіційних операторів – PEOPLEnet і Utel.
 
Тактико-технічні характеристики
Обидва оператори використовують технологію передачі даних CDMA, проте базуються на різних її стандартах. PEOPLEnet працює в стандарті 3G. Він передбачає високоякісну передачу голосу та швидкісну передачу даних, проте має декілька недоліків. Один з них полягає в тому, що на ринку обмаль телефонів, які підтримують цей стандарт. Проте ця технологія дозволяє швидко та порівняно дешево розбудувати мережу. Тому PEOPLEnet, незважаючи на недовгий час роботи, вже має непогане покриття – вся Київська область, Львів, Одеса, Дніпропетровськ, Донецьк, Харків, Запоріжжя, Кривий Ріг та Сімферополь. А на початку наступного року оператор планує покрити також більшу частину західної та центральної України.
 
Що ж стосується Utel, то оператор обрав найбільш новий та перспективний стандарт зв’язку – UMTS. Великою його перевагою є універсальність телефонів, що підтримують цю технологію – ви можете підключитися до оператора, не міняючи вашу GSM-трубку. Технологія дозволяє передачу даних на великій швидкості, можливість відео-дзвінків та високоякісну передачу голосу. Проте покриття є поки що лише у шести великих містах України – Києві, Харкові, Дніпропетровську, Донецьку, Одесі та Львові. Втім, за відсутності мережі Utel телефон автоматично переходить у мережу оператора “Beeline-Україна”, з яким компанія підписала угоду щодо національного роумінгу. На вартості послуг це ніяк не позначається, проте за такого підключення всі послуги, що доступні лише формату UMTS, звичайно ж, зникають.
 
Швидкість як вона є
Однією з найважливіших характеристик Інтернету є, безумовно, його швидкість. Швидкості обох операторів можна прирівняти до тих, які дає стаціонарне швидкісне з’єднання. Проте швидкість і якість з’єднання зменшуються при віддаленні від базової станції. Тобто навіть у містах із повним покриттям (у нашому випадку – в Києві) зв’язок в обох операторів нерівномірний й інколи “стрибає”. Найяскравіше ця проблема виражена в Utel – у деяких точках міста (особливо в приміській зоні) швидкість значно змешується, або з’єднання взагалі розривається.
 
Особливостю CDMA-зв’язку є можливість працювати з Інтернетом не лише з телефона, а й з ноутбука чи навіть зі стаціонарного комп’ютера. Для цього ми використовували спеціальні USB-модеми (невеликі пристрої, що не перевищують за розмірами сам телефон), в які вставляються картки з передплаченого чи контрактного пакету оператора.
Максимальна швидкість передачі даних у напрямку від базової станції до абонента, яку обіцяє Utel, становить 3,6 Мбіт/сек. Максимальна швидкість вихідного потоку від абонента – 384 кбіт/с.
 
Експериментально ми встановили, що реальна швидкість Інтернету від Utel становить 310-350 кбіт/с. Для цього ми завантажували файли на різні сервери та фіксували швидкість передачі даних. Отриманої швидкості достатньо для того, щоб швидко відкривати сторінки інформаційних сайтів, користуватися електронною поштою, IСQ та Skype, грати в мережеві ігри (наприклад, Counter-Strike) і скачувати музику чи відео.
 
PEOPLEnet мало чим поступається конкуренту. Його середня швидкість становить близько 310-340 кбіт/с при заявлених оператором 200-400 кбіт/с.
 
Грошове питання
[191]
Інтернет від CDMA-операторів набагато дешевший за GPRS підключення, проте значно поступається вигідністю стаціонарному з’єднанню.
Для порівняння візьмемо тарифний пакет PEOPLE.net “Життя on-line XXL” та “U’net 70” від Utel. Пакет PEOPLEnet включає 500 хвилин розмов по Україні на мобільні телефони, 500 хвилин по Україні на стаціонарні телефони — через міські та обласні коди, 3000 хвилин на PEOPLEnet та 1 ГБ трафіку. Коштує це задоволення 400 грн/міс.
 
На перший погляд значно дешевший пакет із включеним 1 ГБ трафіку від Utel – 70 грн/міс. Проте в “U’net 70”, крім Інтернету, не включено нічого – ні хвилин розмови, ні SMS чи МMS повідомлення.
 
У середньому 1 Мб трафіку у Utel коштує від 10 до 70 коп., а у PEOPLEnet — 10 коп. Для порівняння, за умов підключення до стаціонарного швидкісного Інтернету 1 Мб обійдеться у 0,3-7 коп. Дешевше, але “верхня” цінова межа не така вже й далека від “нижньої” межі тарифів мобільного Інтернету. Втім, можливість бути завжди в Мережі теж має свою ціну/
[192]
 
ЗВЕРНІТЬ УВАГУ

 Тарифи на послуги Utel та PEOPLEnet 

Послуга
               /вартість       
Utel                
 
PEOPLEnet    
Мобільний Інтернет, грн/Мб
0,10-0,70
0,10
Дзвінки в мережі, грн/хв
0-0,70
0,05- 0,10
Дзвінки на телефони інших операторів, грн/хв
0,35-1,20
0,80
Дзвінки на фіксовані телефони, грн/хв
0,25-0,35
0,03-0,80
SMS у межах України, грн/шт
0,15-0,35
0,05-0,25
MMS у межах України, грн/шт
0,50-0,75
0,05-0,50
 
ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА


 

Позначки: