Ізраїль планує вислати тисячі африканських мігрантів

4 Червня 2013, 12:40

Цей план, у разі його здійснення, стане спробою вирішити одну з найбільших проблем Ізраїлю: що робити з припливом більше 60 тис. африканських мігрантів, які за останні вісім років проникли в Ізраїль через Єгипет. Більшість мігрантів приїхали з Еритреї та Судану тікаючи від репресивних режимів та у пошуках роботи.

Відповідно до документу, державний адвокат повідомив Верховному суду Ізраїлю, що країна уклала угоду з неназваною країною щодо переселення до неї частини мігрантів, а також, що Ізраїль веде переговори з двома іншими країнами стосовно укладення подібних угод. Деталі угоди не було оприлюднено, але державний адвокат Йочі Гнесін зазначив, що повернення мігрантів буде «поступовим».

Критики кажуть, що угода є відхиленням Ізраїлю від його зобов’язань і що країна не зможе відповідним чином перевіряти умови життя мігрантів після їх виїзду.

Експерт з імміграційного законодавства Академічного центру права і бізнесу в Тель-Авіві Теллі Крітцман-Амір сказала, що Ізраїль не зможе ні ефективно контролювати умови депортованих мігрантів, ні гарантувати те, що їх не відправлять назад до країн їх походження у майбутньому.

«Пересилити мігрантів у треті країни можна, але основна відповідальність за права біженців лежить на Ізраїлі», – зазначила вона. 

Нагадаємо, на початку 2013 року Ізраїль почав зводити п’ятиметровий паркан більше 200 км завдовжки на кордоні з Єгиптом, щоб захиститися від нелегальних мігрантів.