Зікора Антон журналіст

Як страшно жити

ut.net.ua
23 Травня 2008, 00:00
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
Психологи вважають, що по словах, які використовує в своїй промові людина, про неї можна дізнатися рактично все, адже жодне слово просто так не ви мовляють. Усе, що у нас на язику, так чи інакше є у нашій підсвідомості. Наприклад, успішний щасливий індивід не вживатиме часто таких слів, як «тривога», «небезпека». Для лузера, навпаки, не є харак терними слова «радість», «щастя». Якщо історики з далекого майбутнього проаналізують деякі сьогоднішні заяви українських політиків, то можуть дійти висновку, що в 2008 році країна вела криваву війну. Кількість тривожних заяв уже перевищила всі норми.
 
«Війна»
 
Слово «війна» – одне з найпопулярніших у лексиконі вітчизняного політичного істеблішменту. «В Європі та за океаном повинні знати: на сьогодні Україна не готова приєднатися до ПДЧ (План дій щодо членства в НАТО, – Тиждень). Приєднання всупереч волі українського народу означатиме початок нової «холодної війни» між Сходом і Заходом», – зазначається в офіційній заяві Партії регіонів. Також мову про війну нещодавно вів БЮТ. Про те, що вона йде між президентом і урядом, заявив Микола Томенко. Щоправда, бютівець закликав її припинити, натякаючи на те, що це мають зробити його опоненти.
 
«Розруха»
 
Коментуючи перші 100 днів роботи уряду Юлії Тимошенко, народний депутат від Партії регіонів Владислав Лук’янов заявив, що «сто днів уряду Тимошенко – це сто днів розрухи в Україні».  Про розруху говорять і комуністи. «Село зруйнували так, що й у страшному сні нікому не присниться.

Татаро-монголи такої розрухи не принесли Україні, яку принесли нові реформи президентів Кравчука, Кучми і Ющенка», – зовсім неполіткоректно щодо мешканців далекої Монголії заявив голова комітету ВР з питань економічної політики комуніст Олександр Ткаченко. Однак, пам’ятаючи про героїчне минуле, КПУ продовжує свій опір.
 
«Опір»
 
Таким, що цілком відповідає воєнному часу, був спіч народного депутата України, першого секретаря Кримського рескому КПУ Леоніда Грача на багатотисячному мітингу в Сімферополі. «Ми чинитимемо опір.
Наш опір дозволить об’єднати всіх, хто виступають за те, щоб війська, бази НАТО ніколи не були на нашій
землі», – казав він.
 
«Загроза»
 
«В їх бажанні одноосібного володіння всією Україною і перемоги на наступних президентських виборах вони фактично поставили під загрозу в цьому змаганні парламентську систему в Україні, демократію та політичну стабільність у країні», – зазначив народний обранець Доній, коментуючи дії та бездіяльність Ющенка, Тимошенко та Януковича. Про загрозу одразу після травневих свят заговорив і Юрій Луценко: перебування Віктора Балоги на посту голови Секретаріату Президента України він назвав «деструктивним і таким, що представляє загрозу існуванню демократичної коаліції».
 
«Диверсія»
 
Це слово вжив бютівець Олександр Турчинов на одному з брифінгів. БЮТ розцінює ситуацію, що склалася між Росією та Україною в енергетичному секторі, як «сплановану диверсію» проти нового уряду, додав жахів віце-прем’єр. А ось ще одне слово з військового лексикону:
 
«Плацдарм»
 
Його недавно вимовив Віктор Янукович, ведучи мову про позачергові вибори мера Києва. За Януковичем, вибори київського мера – «це репетиція президентських виборів», спроба «захопити плацдарм для подальшого наступу.
 
«Блокада»
 
Якщо в радянських людей слово «блокада» асоціюється, перш за все, з блокадою Ленінграда, то, мабуть, їх нащадки, вимовляючи це слово, згадуватимуть трибуну ВР. Наведемо слова Арсенія Яценюка після чергової епопеї. «Шановні колеги, після тривалої тижневої блокадиукраїнського парламенту хотів би проінформувати вас про рішення, представлені на ваш розгляд сьогодні…»
 
«Саботаж»
 
Сильне слівце, чи не так? Його дуже любили більшовики в 1918–1921 роках під час громадянської війни. Дурні селяни чомусь не хотіли забезпечувати Червону армію провіантом, саботуючи ініціативи комуністів. Щось подібне відбувається й сьогодні. Нещодавно Юлія Тимошенко звернулася до губернаторів з проханням забезпечити присутність керівників регіональних відділень Фонду держмайна на спеціальному засіданні. У свою чергу бютівець Писаренко не виключив, що деякі губернатори саботуватимуть це доручення. Але «відмову виконувати це доручення ми розцінюватимемо як саботаж», – заявив соратник Тимошенко.
 
«Вантаж-200», «Смерть»
 
Вищенаведені слова були запозичені з військового лексикону для створення певної атмосфери, це більше метафора, ніж порівняння. Але, на жаль, слова «вантаж-200» «смерть» останнім часом використовували в їх початковому сенсі. Про це можна було не згадувати, однак політичний підтекст переважив. Мова йшла про миротворця, загиблого в Косові. Судіть самі. Ось що сказав Юрій Луценко в інтерв’ю: «Я тільки день пробув у Косові, привіз «груз-200» (так у військових позначають трупи Тиждень) і бачив очі наших хлопців. Тому вже в середу, 26 березня, на засіданні уряду наполягатиму на поверненні цього статусу». (Йдеться про надання миротворцям статусу учасників бойових дій Тиждень). Після загибелі українця фракція Партії регіонів виступила з вимогою вивести український контингент із Косова. Але голова комітету ВР із питань європейської інтеграції Борис Тарасюк стверджував: «Смертьодного бійця використовується для політичних спекуляцій».
 
«Репресії»
 
Як відомо, без репресій не обходиться жодна війна. Про «політичні репресії», яким піддають державних служ бовців–членів Партії регіонів, заявляє Олена Лукаш. Виступаючи якось у ВР, вона сказала, що тільки за останні десять днів було звільнено більше 2000 осіб. А Юрій Бойко, народний депутат від тієї самої партії, заявив: «Поки БЮТ не контролює прокуратуру і МВС, КРУ (Контрольно-ревізійне управління – Тиждень) залишиться головним інструментом залякування і репресійпроти всіх неугодних Юлії Тимошенко».
 
Таким є стислий огляд деяких висловів українських політиків за 2008 рік. Страшно? Ні? Далі буде.

[583]

 
ЛОГОС

 Значення слова 

Ми подивились електронний Великий тлумачний словник сучасної української мови. Ось що там знайшли.
 
БЛОКАДА, -и, 1. Оточення, облога міста, країни, армії ворожими військами з метою паралізувати їхню діяльність. 2. Система заходів, спрямованих на політичну або економічну ізоляцію країни з метою здійснення політичного або економічного тиску на неї.
 
ДИВЕРСІЯ, -ї, 1. Акт зруйнування або пошкодження об’єктів військового, державного значення агентами ворожих країн або народними месниками у тилу окупантів. 2. Воєнна операція, здійснювана для відвернення уваги противника від місця, де готується головний удар.
 
ПЛАЦДАРМ, -у, 1. Місцевість, район, де підготовлюється та розгортається військова операція. 2. Територія, країна, яку використовує будь-яка держава для підготовки нападу на іншу державу. Сукупність умов, можливостей для існування або здійснення чого-небудь; основа, база, вихідна позиція.
 
САБОТАЖ, -у, 1. Навмисний зрив роботи, який виявляється у прямій відмові від неї або в недбалому, несумлінному її виконанні. 2. Прихована протидія здійсненню чого-небудь.