Кручик Ігор редактор відділу "Країна та подорожі"

Червоний декаданс

ut.net.ua
17 Квітня 2009, 00:00

 

«Вітаємо вас у Румунії! – повідомив мені молдовський мобільний оператор. – Вартість послуг…» Тиждень опинився не лише в іншій країні, а й в іншому історичному та ментальному вимірі. Але це був усе-таки Кишинів, а не Бухарест, хоча багато хто тут справді ідентифікує себе з румунами.
 
У погромленому парламенті
 
Невідомі нападники 7 квітня, яке молдовські ЗМІ охрестили «чорним вівторком», розгромили парламент і президентський палац. На адміністрації президента Владіміра Вороніна ще не стертий напис Pidari. Мережевий ресторан «Ендіс піца», який, за чутками, належить Олегові Вороніну, синові президента, не чіпали – хоча він розташований просто під стінами президентури.
 
У парламенті Молдови смердить попелом і мокрим ганчір’ям. У цій будівлі колись містився ЦК радянської Компартії Молдови, нині ж комуністи збудували собі неподалік шикарний кількаповерховий офіс у стилі хай-тек. Бешкетники теж чомусь його обійшли. В кабінеті депутата Васілє Бодиштяну прибиральниця бідкається: «Ремонт робитимуть. Це ж залишимося, мабуть, без зарплати».
 
Розчахнуті й виламані стулки ліфтової шахти. Ще одні двері зірвано з петель. Шарудіння. Зазираю в кабінет, де забирає зі свого столу папери немолода жінка – депутат парламенту Валентина Кушнір.
 
«Партія, в якій я була майже 20 років, зазнала поразки», – каже депутатка, маючи на увазі націоналістичну Християнсько-де­мо­кра­тич­ну народну партію. Як переконана Кушнір, їх лідер Юріє Рошка під час минулого обрання Вороніна президентом країни «злив» свою партію, віддав голоси комуністам. Виборці зради цієї не пробачили. «Все життя я боролася проти комуністів. Те, що вони творили з нашим народом останні вісім років, це диктатура, – вважає депутатка. – Спікер Маріан Лупу взагалі не зважав на опозицію. Уряд набрав мільйони закордонних кредитів, зокрема для підприємств, які контролює син Вороніна».
 
Кушнір з-поміж тих, кого влада звинувачує у погромах. Вона упевнена, що комуністи сфальсифікували вибори, тож у день масових протестів була серед молоді. «Але як я могла це організувати? – обурюється вона. – Так, я ходила з мегафоном. Потім віддала його хлопцям і пішла по другий. Я депутат, і повинна бути з громадянами.
 
Чого не помітили євроспостерігачі
 
Директор Інституту розвитку соціальних ініціатив IDIS Ігор Мунтяну впевнений: «Люди вийшли на вулиці миролюбно, тому що результати здалися їм мало правдоподібними». У 2007 році на виборах до місцевих органів влади комуністи Молдови програли, подібного очікували й на парламентських перегонах. Тим більше, що цього року масово вийшов голосувати так званий virgine electorate, або «цнотливі першовиборці», народжені вже за часів незалежності. Вони навряд чи додали б відсотків червоним.
 
Але комуністи взяли майже половину голосів виборців. Пан Мунтяну пояснює Тижню, що Молдова назагал аграрна країна, в селах живуть немолоді люди з консервативними симпатіями. Крім того, є й широкі можливості для влади маніпулювати електоратом. Наприклад, Компартія не брала участі в теледебатах – між собою сперечалися лише опозиціонери. «Не було конкуренції партій у цій виборчій кампанії. Адмінресурс – можливість чиновників працювати на своїх».
 
Експерт розповідає про «мертві душі» в списках виборців: «Знаю випадок: людина фізично перебуває зараз у Токіо, але, за документами, – проголосувала тут».
 
Як відомо, Владімір Воронін побачив у протестних подіях насамперед «руку Румунії»: звинуватив цю країну у втручанні в справи Молдови й оголосив румунського посла персоною нон грата. Риторика владних ЗМІ: опозиція намагалася здійснити «переворот», бо їй «треба відзвітувати за багатомільйонні вливання з-за Пруту».
 
«Намагаючись криміналізувати опозицію, влада шукає зовнішнього ворога, – каже пан Мунтяну. – Румунія – це елемент комуністичної іконографії, риторичний ворог ще з часів Комінтерну. Внаслідок антирумунської істерії влада відвертає увагу суспільства від оцінювання результатів виборів. Те, що відбулось у вівторок, має чимало детективного.
 
В юрбі з’явилися радикали, які нагнітали становище, кричали румунські гасла з російським акцентом».
 
Ідея приєднати Молдову до Румунії навряд чи сподобається європейцям або росіянам. Тому воронінські ЗМІ педалюють «румунський фактор»: це той плюшевий ведмідь, із яким зручно борюкатися. В опозиції ж наразі якихось оприлюднених проектів возз’єднання з Румунією немає.
 
НЕВЖЕ КОМУНІСТКА? Стверджують: за ПКРМ голосує сільський електорат. Хтозна: спостерігачі доїжджають сюди рідк
 
Чудеса у виборчій урні
 
Співробітник того ж інституту IDIS В’ячеслав Іоніце працював на цих перегонах на виборчій дільниці в Кишиневі. За його попередніми підрахунками, комуністи накрутили собі близько 10% голосів.
 
«На моїй дільниці електорат із минулих виборів виріс із 1600 до 2200 осіб. Зросла кількість тих, хто голосує за додатковими списками. Зазвичай таких було 60–70, цього разу – 130 виборців. Сам я живу в Страшенах. Населення в нашому місті з попередніх виборів, виявляється, зросло аж на 21%. Це за документами. Є ще разючіші цифри: в селі Греблешти людей стало більше на 29%! Поповнення електорату вражаюче. При тому, що загалом по республіці чисельність населення падає».
 
Іоніце розповідає Тижню також про маніпуляції з відкріпними талонами. «Спос­­терігач від Таджикистану похвалив нашу демократію.  ­Дякуємо, – підсумовує пан В’ячеслав. – Останні роки на представників опозиції відкривали кримінальні справи, у них практично не було доступу до ЗМІ, тим більше до громадської компанії «Телерадіо-Молдова». Йшло жорстке промивання мізків. Якщо комуністи підуть далі, Молдова ізолює себе від світу».
 
ФРОНТ РОБІТ. На ремонт парламенту треба близько $35 млн. Серед вірогідних підрядників називаються фірми Олега Вороніна, сина президента
 
Від Шенгена до Унген
 
На кишинівській вулиці Букурешту розташовані штаби кількох провідних партій Молдови. Офіс консерваторів зачинено. В будинку Ліберальної партії вікна зашторені, в двері не достукатися. А от у новому котеджі ліберальних демократів пожвавлення. Лідера партії Влада Філата немає. Однак, проминувши кілька залів, знаходжу в мансарді Михая Ґодя, віце-голову ЛДПМ. Він заперечує, що партія збиралася проводити 10 квітня якісь вуличні заходи. «Ми зосередилися на перевір­ці бюлетенів. Уже почали виявляти «мертві душі». Комуністи сфальсифікували вибори на 10–15%. Наприклад, дружно проголосував за них увесь будинок, якого за адресою, що фігурувала у виборчих списках, узагалі немає», – розповідає ліберал-демократ.
 
Політик упевнений, що підтасовки помітили й деякі міжнародні спостерігачі. «Баронеса Емма Ніколсон із місії ОБСЄ здивувалася: ввечері в неділю комуністи мали 35%, а на ранок – уже 50%». Політик втішений тим, що є заява євроструктур із вимогою до уряду Молдови поновити відносини з Румунією. Розповідає, що в його республіки з сусідньою країною – членом Євросоюзу дуже тісні родинні зв’язки. «Третина населених пунктів Молдови поділені кордоном, так що частина їх розташована в Євросоюзі: Унгени, Скуляни тощо. Скажімо, міністр внутрішніх справ Молдови Георге Папук родом із такого ж села Фресінешть», – розповідає Михай Ґодя.
 
До того ж, між країнами немає мовного бар’єру, молодь майже вільно їздить до Румунії й дивиться, як родичі живуть у євроспільноті, дехто вступає до румунських вишів. Натомість у себе на батьківщині молоді люди бачать архаїку: брак робочих місць, примітивний агітпроп і домінування однієї партії.
 
Ліберал-демократ переходить до подій «чорного вівторка»: «Я історик, і чітко бачу аналогію з Берліном. Вони підготувалися до «підпалу Рейхстагу». Пам’ятаєте?.. Комуністи знали, що суспільство не сприйме оголошені ними результати виборів. Упевнений, що провина за 7 квітня лежить на владі». Політик згадує принагідно 1989 рік, коли нинішній президент був міністром внутрішніх справ МРСР. Тоді відбулися подібні події: хтось невідомий трощив міністерство поліції, а потім Воронін це використав, щоб посилити свій політичний вплив.
 
«Революція лоз»: пролог, не епілог
 
Біля 20-поверхового готелю «Космос» тягне руку вгору кінний Григорій Котовський. Поруч – шикарний комерційний центр. За два кроки – убогий «блошиний ринок». Розпитую, як іде бізнес.
 
– Який тут бізнес? – бідкається тітка, що продає лахи. – Я б у місто й не возила барахло. Але слухай: як прожити на пенсію у триста леїв (близько 240 грн. – Ред.)?
 
– Так чого ж у селах, кажуть, голосували за комуністів?
 
– А ми інших не знаємо! – відповідає тітка. I переходить у наступ: – Ну, а хто платив тим студентам? Мабуть, мільярдер Статі?
 
– Може, бен Ладенеску? – жартує інший продавець.
 
Це всі знають: майже третина працездатних молдован їздить працювати за кордон. Їхні заробітки – головна стаття доходів бюджету країни. Вони, найвірогідніше, не голосували, а якщо й змогли б виявити свою волю, то навряд чи підтримали б комуністів. Тим, як видається, й немає чого запропонувати, крім учорашнього снігу утопічних гасел. Звідки ж такі відсотки на виборах?
 
Імовірно, Владімір Воронін не забув про долю Чаушеску – хоч румуна, але комуніста – звідси його гнучкість і «багатовекторність». Для декого президент виглядає «комуністом із людським обличчям»: зумів домогтися приязності європейців, росіян, нацменшин Молдови, інтелігенції. Навіть композитор Євген Доґа – може, найвідоміший молдованин, хоч і мешкає переважно в Москві – підтримав на цих виборах комуністів.
 
Не останню роль відіграє й антирумунська риторика, яка до душі численним молдовським росіянам, та й українцям теж. Російськомовні сприймають комуністів як захисників їхньої пострадянської ідентичності та сякої-такої стабільності: люди пам’ятають війну з При­дні­с­тров’ям і «тиху варфоломіївську ніч» часів перебудови, коли провокатори малювали на квартирах росіян хрестики, попереджаючи в листівках, щоб звільняли місця для румунів.
 
Воронінці, схоже, ретельно вивчали досвід правління як «суверенних демократій», так і своїх історичних предтеч, тож намагаються створити враження більш-менш чесної перемоги. Почасти це їм вдається, бо в Молдові слабке громадянське суспільство, на дільницях не надто пильно доглядали за виборчими процедурами, та й закордонні спостерігачі не поспішали в цей «закапелок Європи».
 
Президентський термін Владіміра Вороніна в будь-якому випадку добігає останніх днів, законних варіантів лишитися в нього немає. Однак дехто не виключає механізму передачі влади «ручному» наступникові – щось на кшталт російського тандем-сценарію Путін-Мєд­вєдєв. Депутат Кушнір не має жодних сумнівів: «Як погода в нас через три дні московська, так і в політиці теж. Воронін може зараз очолити парламент. І продовжить командувати. А президент буде такий, як спікер Маріан Лупу, він нічого не зможе зробити, в нас же парламентська республіка».
 
«Їхня мета – створити за допомогою Росії державу на кшталт Білорусі. Але в нас авторитарний режим не пройде. В Молдові недостатньо репресивних структур, і поруч – Євросоюз», – сподівається на краще Михай Ґодя. Звучить обнадійливо, але саме по собі нічого не стається. Знамениту виноробну промисловість Молдови вже скупили росіяни – так само потроху приватизують тут і демократію. Опозиція в країні досить обережна, якщо не сказати – позірна. Виглядає, що вона зможе хіба попсувати комуністам картину за єдиний депутатський голос, якого тим усе ще бракує для повного задоволення – наступного президентства (в Молдові главу держави обирає парламент).
 
Але якби опозиція через суд домоглася проведення нових виборів, комуністи навряд чи набрали б навіть 40%. Що за молдовськими законами означатиме програш: не мож­на сформувати уряд, обрати свого президента… Проте це поки лише рожеві мрії в країні червоного декадансу.

[1284]

 
Недоторканність

 

Депутат парламенту Молдови, антикомуністка Валентина Кушнір обвинувачується владою в тому, що була серед ­зачинщиків безладдя «чорного вівторка». «Але як я могла це організувати? – обурюється вона. – Так, я ходила з мегафоном серед студентів. Потім віддала його хлопцям і пішла по другий. Я депутат, і повинна бути серед громадян. Я казала: поліціанти – наші брати, вони теж страждають від диктатури… Там були якісь провокатори. Я впевнена», – каже депутат. Вона розповідає, як правоохоронці били студентів ногами. Жінка-парламентарій і сама постраждала, незважаючи на те що в Молдові юридично існує депутатська недоторканність і, за її словами, поліція знала, хто перед нею. Депутат показує Тижню синці на руці і спині, називає прізвища поліцейських, які її били.