Експерт: нестача суддів на Донеччині спричинена кадровою політикою влади

29 Травня 2013, 18:08

«Після проходження конкурсу претенденти (на посади суддів. – Ред.) самі визначають, куди вони хочуть. Тобто це (проблема забезпеченості суддів на Донеччині. – Ред.) говорить лише про те, що очевидно кількість місцевих претендентів або невелика, або вони не проходять конкурс, тобто недостатньо підготовлені. А претенденти з інших регіонів не хочуть їхати на Донеччину», – заявив він.

Як зауважує Коліушко, ще одна складова цієї проблеми – цілеспрямована політика влади щодо призначення суддів з Донеччини в інші регіони.

«Проводилася цілеспрямована лінія, суддів спочатку під якимись надуманими приводами переводили в суди Києва, Дніпропетровської, Львівської областей, що за два-три місяці вони ставали головами цих судів», – додав він.

Нагадаємо, секретар секції з питань призначення та звільнення Вищої ради юстиції Лідія Ізовітова заявила, що ВРЮ відзначає наявність великої кількості вакансій суддів у судах Донецька і Донецької області. 

Як відомо, за часи президентства Януковича спостерігається активна міграція «донецьких» суддів в інші регіони країни.

У 2012 році голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Ігор Самсін заявляв про небажання суддів іти працювати в суди Донецької й Луганської областей.

За словами координатора Вінницької правозахисної групи Дмитра Гройсмана, нині в Україні 90% суддівських посад обіймають родичі силовиків та народних депутатів.