Азаров розкритикував Присяжнюка за гречку і буряки

28 Травня 2013, 09:08

Подробиці закритого засідання Кабміну, яке традиційно відбувається по понеділках, "КомерсантЪ-Україна" повідомили народні депутати від "Свободи", які відвідали засідання уряду. "Кабінет міністрів заслухав кілька звітів – про виконання програми президента, звіт міністра освіти і науки Дмитра Табачника – і звіт міністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького. Але критика з боку прем'єр-міністра прозвучала на адресу Міністерства аграрної політики та продовольства", – розповів народний депутат Юрій Сиротюк.

Глава Мінагрополітики Микола Присяжнюк на засіданні був відсутній. Замість нього з доповіддю про виконання весняних польових робіт виступив заступник міністра Олександр Сень. "Мінагрополітики запропонувало скоротити посівні площі під цукровий буряк, аргументувавши це тим, що у разі перевиробництва цукру ціна на нього суттєво впаде, і аграріям буде невигідно садити буряки надалі. Та ж ситуація з гречкою – за словами представника міністерства, немає потреби створювати перевиробництво цієї культури ", – зазначив Сиротюк. Але ці доводи не задовольнили Кабмін. "Критики було багато – в основному відносно зменшення посівних площ під гречку і буряк. Аргументи міністерства здалися переконливими, але в уряді радянський підхід – є план, і його треба виконувати", – заявив депутат.

За словами інших учасників засідання, після звіту представника Мінагрополітики з доповідями виступили голови Сумської, Полтавської та Хмельницької обласних державних адміністрацій – Юрій Чмирь, Олександр Удовиченко і Василь Ядуха. "Їх (глав ОДА – Ред) дорікнули в тому, що вони не стежать за виконанням посівних робіт", – розповів співрозмовник видання.

Вислухавши голів ОДА, Азаров запропонував "визнати незадовільною роботу Мінагрополітики під час весняних польових робіт". Відповідне рішення підтримали всі присутні на засіданні міністри. "Склалося враження, що це була спроба Азарова вказати на місце міністрам, близьким до родини президента Віктора Януковича, а ми знаємо, що Присяжнюк, за чутками, входить до їхнього кола", – сказав Сиротюк. За його словами, єдиним утримався при голосуванні виявився перший віце-прем'єр Сергій Арбузов. "Він намагався переконати уряд у тому, що ситуація в АПК зовсім настільки плачевна, але йому це не вдалося", – підкреслив пан Сиротюк.

Учасники засідання відзначили, що претензій до інших виступаючим не було. Зокрема, звіт міністра освіти і науки Дмитра Табачника про реформування системи освіти в 2013 році сприйнятий позитивно. "Наприкінці засідання Азаров сказав, що (урядом – Ред.), Можливо, будуть прийматися кадрові рішення", – повідомило джерело в Кабміні.

Присяжнюк вчора не відповідав на телефонні дзвінки. Однак експерти вважають, що Мінагрополітики отримало незаслужено низьку оцінку своєї роботи. "Аграрний сектор – єдина галузь в країні, яка дає високі показники експорту", – зазначив директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. На його думку, претензії уряду до роботи міністерства лежать у політичній сфері. "У контексті земельної реформи Мінагрополітики стане ключовим міністерством економічного блоку, тому, можливо, до його керівництва зараз хочуть привести іншої людини", – вважає Карасьов.

У ПР рішення Кабінету міністрів коментували стримано. "Я радник прем'єр-міністра, і мені критикувати Миколи Яновича не дуже доречно, але я знаю, що Присяжнюк досить авторитетний і фаховий міністр. Не думаю, що рекомендації з посіву цукрових буряків та гречки були взяті зі стелі", – заявив член парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олег Царьов (ПР). В опозиції, навпаки, назвали рішення Кабміну справедливим. "Добре, що нарешті уряд визнав незадовільною роботу Мінагрополітики по деяких галузях, але було б правильно, якби таке рішення стосувалося останніх трьох років роботи міністерства", – упевнений заступник глави аграрного комітету Василь Кравчук ("Батьківщина").