Кримські татари вимагають вислати генконсула Росії

22 Травня 2013, 16:18

"Я думаю, зробить честь російському керівництву негайне відкликання так званого дипломата, а честю для нашої держави буде негайне повідомлення пану Андрєєву про його небажане перебування на території Української держави", – заявив  Чубаров, виступаючи на пленарному засіданні кримського парламенту.

 Як вважає  Чубаров,  у своєму коментарі щодо  фільму про депортацію кримських татар,  .Андрєєв "допустив образливі, цинічні за своєю суттю твердження на адресу кримськотатарського народу та на адресу кожного кримського татарина. При цьому на уточнююче запитання журналіста,  Андрєєв кілька разів повторив, що його позиція відповідає офіційній позиції Росії".

Перший заступник голови меджлісу нагадав, що 5 вересня 1967 року вийшла постанова президії Верховної Ради СРСР, яка засудила депортацію кримських татар, а 14 листопада 1989 року Верховна Рада СРСР прийняла декларацію "Про визнання незаконними та злочинними актів, відповідно до яких народи зазнали депортації".

Чубаров також нагадав про Вільнюську декларацію ОБСЄ, якою було прирівняно злочини нацизму та сталінізму.

"Пан Андрєєв захищений своїм дипломатичним статусом. Але він, однак, має дотримуватися відповідного законодавства країни перебування. Від імені своїх колег із фракції "Курултай-Рух", від імені сотень кримських татар, що з ночі обривають мої телефони, я вимагаю від прокуратури Криму, від СБУ дати правову оцінку висловлюванням пана Андреєва. Зрозуміло, що очікуємо офіційної оцінки на те, що сталося, від Ради Міністрів Криму, від постійного представника президента в АРК та від Верховної ради АРК", – заявив  Чубаров.

При цьому він додав: "Я думаю, що ми разом робимо все для того, щоб Росію, країну велику, країну-сусіда, країну, з якою ми хочемо дружити, не представляли такі люди, як пан Андрєєв".

Він також повідомив, що 23 травня кримські татари проведуть пікет протесту біля Генерального консульства Росії в Сімферополі, та закликав своїх співвітчизників туди прийти.

Як відомо, за декілька годин до прем’єри фільму «Хайтарма» Ахтема Сеітаблаєва, який вперше показав трагічну історію масової депортації кримських татар 1944 року,  дев’ятьом ветеранам війни і товаришам по службі героя фільму, льотчика Аметхана Султана, у Генеральному консульстві Російської Федерації в Криму наполегливо радили не відвідувати показ . Їм, зокрема, пояснювали, що офіційно прийнятий факт наказу Сталіна про силове вивезення з Криму кримських татар наприкінці Другої світової війни суперечить історичній правді.

Генконсул РФ у Сімферополі Владімір Андрєєв на зауваження  кримської журналістки Лілі Буджурової про те, що його висловлювання можуть бути образливими для кримськотатарського народу, заявив: "Я щось нове зараз сказав? Мені не потрібні ваші поради. Все, що я сказав, це абсолютно офіційно. Запишіть і прокручуйте будь-якому кримському татарину. Моє слово і слово Росії мають лунати, повинно бути відомо, зокрема й моє інтерв'ю, для того, щоб правда про Велику Вітчизняну війну лунала… Це саме тематика зради".