У Чехії у радянському сховищі боєголовок відкрили Музей холодної війни

19 Травня 2013, 14:58

«У підземному бункері колись зберігалися десятки ядерних боєголовок, але місцеві жителі про це навіть не здогадувалися», – розповів директор музею Вацлав Вітовец.

За словами Вітовца, «відвідавши експозицію музею під землею, можна побачити різні елементи залишився радянського обладнання, дизельний двигун і велика кількість протигазів».

На території Східної Європи було 12 таких сховищ, додав директор чеського музею холодної війни.

Після розпаду Радянського Союзу бункер спочатку використовувався для зберігання чеських банкнот. Потім підземне сховище передали у відання міністерства культури, після чого влада вирішила зробити з нього музей.

Історики кажуть, що на секретний об‘єкт жодного представника чехословацького уряду не пускали. Про те, що у них під носом розгорнули цілий ядерний арсенал, мешканці Мішова й гадки не мали.

“Ми знали, що в лісі знаходилися військові бази, але ніхто й не підозрював, що тут були ядерні боєголовки. Всі чули, що вночі туди щось привозили. Однак, гадаю, що навіть нашим керманичам достеменно нічого не було відомо”, – розповідає мешканець Мішова.

Як повідомлялось, у Празі закликали не забувати жахіття комуністичного режиму.

У січні по Чехії прокотилася хвиля мітингів протесту проти зростання ролі комунізму у національній політиці. 

Також у Чехії діє  Музей комунізму. У ньому можна дізнатися, що саме у Празі був колись найбільший у світі пам’ятник Сталіну, побачити, як виглядали типові прилавки радянських магазинів.