ЗМІ: Азаров запропонував президенту звільнити Лавриновича

17 Травня 2013, 12:16

У поданні прем’єра причини відставки не вказувались, глава уряду обмежився пропозицією "звільнити з займаної посади".

Видання відзначає, що між прем'єром Миколою Азаровим і міністром юстиції Олександром Лавриновичем відносини завжди були непростими. Обидва політики дотримувалися антагоністичних поглядів щодо реформ. І, в першу чергу, – адміністративної. Однак, в системі чинної влади, архітектором якої безсумнівно був Олександр Лавринович, прем'єр-міністр, направляючи своє подання, виконував волю президента.

Як відомо, голова Верховної Ради Володимир Рибак вніс подання на обрання Олександра Лавриновича членом Вищої ради юстиції (ВРЮ) за парламентською квотою. ЗМІ не виключають, що з перспективною згодом очолити цю організацію. Голосування у ВР мало відбутися на цьому тижні, після затвердження кандидатури Олександра Лавриновича профільним комітетом Сергія Ківалова.

Однак, як стверджує високопоставлене джерело в Партії регіонів, виникла проблема: "Механізм обрання члена ВРЮ за парламентською квотою чітко описаний у законі – це таємне голосування, яке проводиться за допомогою бюлетенів. Вирішення питання по Лавриновичу загальмувалося через брак у парламентської більшості голосів, здатних при даній процедурі гарантовано забезпечити проходження цього кандидата на пост члена ВРЮ".

Джерело припустило, що "поки ми не знайдемо можливості забезпечити результативне голосування питання буде відкладатися". "Можливо, голосування буде проведено в наступний четвер".

Олександр Лавринович на сьогоднішній день за посадою, як міністр юстиції, є членом ВРЮ. І, зрозуміло, не може бути ним двічі. Як роз'яснили в апараті ВР, послідовність процесу, швидше за все, буде наступна: "У разі, якщо кандидатура Лавриновича отримає необхідну кількість бюлетенів при таємному голосуванні, то це не означатиме, що він автоматично став членом Вищої ради юстиції. Цей статус кандидат набуває тільки після прийняття присяги. Відповідно, після результативного голосування повинен послідувати указ президента про відставку Олександра Лавриновича з посади міністра юстиції. І вже після присяги Лавринович стане членом ВРЮ, але тоді вже за парламентською квотою".

Однозначної інформації з приводу того, хто займе пост міністра юстиції немає. Найбільш імовірним кандидатом на сьогоднішній день є чинний міністр Кабінету міністрів Олена Лукаш.

Прогнозується, що в разі її переходу до Мін'юсту, нинішній пост Лукаш відійде до "сімейної" квоти.

Нагадаємо, що повноваження відновленого після адмінреформи міністра Кабінету міністрів, є дуже великими. Зокрема, він формує порядок денний засідань Кабміну і його підпис є необхідною і останньої візою при випуску рішень уряду у світ.

Нагадаємо, раніше про можливу відставку Лавриновича з посади міністра юстиції заявляв депутат від "Батьківщини" Леонід Ємець.