Влада сформувала у Конституційному суді більшість з колишніх слідчих

15 Травня 2013, 10:11

Призначення Олександра Тупицького не змінило балансу сил у КС, де більшість суддів, за оцінками експертів, лояльні чинному главі держави, пише «Коммерсант-Украина».

Разом з тим його прихід став певною віхою в історії даного органу – в КС вперше сформувалася більшість (10 з 18 суддів) з досвідом роботи в органах слідства та дізнання, 9 з них – в органах прокуратури.  Суддів, кар'єра яких пов'язана з Донецькою чи Луганською областями, в КС трохи менше половини – 7 осіб.

Переважна більшість – 13 суддів – раніше спеціалізувалися на загальному, кримінальному судочинстві або займалися адвокатською діяльністю, один є фахівцем з адміністративного права та лише четверо прийшли до КС з наукових кіл, де займалися конституційним правом.

«Це абсолютно не відповідає європейським стандартам. Ми все далі відходимо від загальноприйнятого порядку комплектування КС», – заявив суддя КС у відставці Микола Козюбра.

«У європейському конституційному праві існує загальне правило: судді судів загальної юрисдикції не готові до роботи в КС. І навіть у тих країнах, де в КС відводиться квота для суддівського корпусу, їх там меншість», – додав Козюбра.

Його підтримав експерт Центру ім. Разумкова Микола Мельник. «Діяльність КС, по суті, науково-дослідна, а не судочинство. Там повинні працювати переважно науковці, а не судді», – зазначив Мельник.

Він послався на експертне опитування, згідно з яким лише 15% фахівців вважають, що КС функціонує на тих засадах, які передбачаються Конституцією. «Ви самі бачите – призначений черговий «донецький», що тут говорити. Влада не розуміє важливості незалежності судової гілки. Вважається, що центр управління повинен бути в одних руках і поширюватися на всі гілки влади», – зазначив Козюбра.

Нагадаємо, 14 травня Янукович призначив суддею КС Олександра Тупицького замість Дмитра Лилака. Тупицький зробив кар'єру в Донецьку, де працював спочатку слідчим прокуратури, потім – судовим розпорядником, суддею Куйбишевського районного суду, а з 2001 по 2010 рік очолював згаданий суд.

Кар'єрний злет Тупицького збігся зі зміною влади в Україні. У жовтні 2010 року він був переведений з системи судів загальної юрисдикції у Донецький апеляційний господарський суд (АГС). Півтора місяці роботи у новій системі виявилося достатньо, щоб суддя пішов на підвищення – у грудні 2010 року за пропозицією Ради суддів госпсудів він очолив Львівський АГС, а на початку 2012 року – Дніпропетровський АГС, звідки тепер перейшов на роботу в КС.