Політолог: Незадовільна робота комітетів Ради – ще одна ознака кризи українського парламентаризму

14 Травня 2013, 12:44

«Проблема існувала і раніше. Я би не сказав, що така ситуація з комітетами виникла саме зараз. І в минулому скликанні, і навіть у Верховній Раді IV скликання теж не все було гаразд із роботою комітетів, з інформуванням про їх роботу», – зауважив він.

«Увага і журналістів, і експертів прикута до пленарних засідань парламенту. Зараз ситуація у Верховній Раді достатньо конфліктна. І ці конфлікти починають виходити за межі пленарних засідань – і полем бою стають і парламентські комітети. Тому ситуація просто зараз стала публічною», – пояснив експерт.

Він наголосив на тому, що зараз немає чіткого графіку роботи комітетів, є маніпуляції з голосуванням, проблема відвідування комітетів тощо.

«Я думаю, що це дійсно серйозна ситуація. І от така ситуація з роботою парламентських комітетів – це ще одна ознака серйозної кризи українського парламентаризму. І проблему треба вирішувати», – підкреслив Фесенко.

За його словами, вимоги до організації роботи парламентських комітетів і до депутатської дисципліни в роботі комітетів треба посилювати.

«Не тільки от як зараз пропонують карати депутатів за те, що вони не відвідують роботу пленарних засідань, але треба такі ж санкції застосовувати і до того, що депутати не працюють і в парламентських комітетах», – вважає він.

«Що стосується гласності і публічності в роботі комітетів, я думаю, це треба зафіксувати, унормувати в регламенті Верховної Ради. Це поки що – найкращий варіант. Тому що це (робота в парламентських комітетах – Ред.) такий же, в принципі, формат роботи Верховної Ради, як і пленарні засідання. Відповідно, має бути інформація для журналістів, мають працювати чіткі процедури, які можна контролювати – не тільки самим депутатам або регламентному комітету, а і ззовні», – наголосив політолог.

Також він зазначив, що тепер питання в тому, як цю ситуацію унормувати.

«Я думаю, що опозиція має ставити питання про внесення відповідних змін до регламенту – і, відповідно, унеможливити повторення таких традиційних порушень, як зараз», – заявив він.  

Нагадаємо, що 26 березня журналістів не пускали на засідання бюджетного комітету Верховної Ради, на якому планувалося розглянути питання про перерозподіл 1,7 млрд грн.

Згідно з повідомленням Апарату Верховної Ради, із 29 комітетів парламенту стенограми засідань ведуть лише 20. При чому, оприлюднюють ці стенограми лише два комітети.