Геологи не підтверджують оптимізму влади щодо забезпечення України сланцевим газом вже 2015 року

14 Травня 2013, 10:26

«Загалом проект реалізується нормально, просто, можливо, у деяких людей були завищені очікування. За угодою з Shell п'ять років триває етап геологорозвідки, і ми сподіваємося, що позитивні результати будуть при бурінні вже перших свердловин. Це означатиме, що ми відразу ж зможемо перейти до етапу дослідно-промислової експлуатації та оцінці запасів, а потім – до облаштування родовища, тобто в тому числі почати бурити експлуатаційні свердловини. Якщо проект виявиться комерційно цікавим, то ввести його в експлуатацію можна досить швидко». – пояснив Стовпа, коментуючи заяву міністра енергетики Едуарда Ставицького що промисловий видобуток сланцевого газу в Україні почнеться вже в 2015 року, пише «КоммерсантЪ-Украина».

За словами Стовби, початок промислового видобутку «залежатиме від удачі при бурінні перших свердловин», а буріння перших пошуково-розвідувальних свердловин «залежить від багатьох факторів», але почнеться «швидше за все не раніше наступного року».

«У рамках проекту пробурять стільки свердловин, скільки належить за договором. Мінімальна кількість, яка необхідна, – це 15. Це зобов'язання, які взяла на себе Shell. Зрозумійте, такі питання швидко не вирішуються. Якщо якісь родовища будуть відкриті, то все одно процес геологорозвідувальних робіт триватиме років тридцять», – пояснив Стовба.

Він повідомив, що свердловини, як бурить Shell, коштують близько $ 10 млн. «Експлуатаційні, звичайно, набагато дешевше. А якщо використовувати технології, які підвищують продуктивність праці, то буріння може обійтися ще дешевше», – зауважив геолог.

Водночас він пояснив, чому оцінка запасів українського газу відрізнялася в кілька разів – від 1,2 трлн до 32 трлн кубометрів.

«Хтось вважає, що Дніпровсько-Донецька западина дуже багата газом, інші експерти не такі оптимістичні. Але для справжньої оцінки потрібен комплекс геологорозвідувальних робіт. Їх ще ніхто не проводив», – вважає Стовба.

Також він розповів про роль "СПК-Геосервіс" у проекті з видобутку сланцевого газу. «Насамперед ми сподіваємося на участь у геологорозвідувальному процесі. За умовами внутрішньоукраїнського тендеру, який виграла наша компанія, ми повинні забезпечити фінансування всіх витрат, які будуть необхідні українській стороні для розробки родовищ, відкритих на етапі геологорозвідки. І ми це забезпечимо. За деякими оцінками, українській стороні потрібно інвестувати у проект близько $ 5 млрд. І ми їх знайдемо. Зараз ми не маємо таких коштів, але ми знайдемо їх абсолютно прозорим шляхом. Це дозволить Україні контролювати більше 50% газу, який в майбутньому буде добуватися в рамках проекту», – впевнений геолог.

Нагадаємо, 24 січня у Давосі було підписано угоду між компанією Shell і "Надра Юзівська" про розподіл продукції від видобутку сланцевого газу на Юзівській ділянці в Харківській і Донецькій областях.

У Донецькій та Харківській областях відбулася низка протестів проти видобутку сланцевого газу.

Shell заявляла, що видобуток нетрадиційного газу на території Харківської та Донецької областей не спричинить забруднення ґрунтових вод.

Згодом віце-президент компанії Shell в Україні Грехем Тайлі заявив, що видобуток газу не розпочнеться доти, доки не будуть проведені екологічні дослідження.

Позначки: