Управляння справами Ради витратило майже 1 млн на “Графіт” для стенограм

13 Травня 2013, 14:50

Втім якщо стенограми роботи парламенту, виступи депутатів оприлюднюються на офіційному сайті органу влади, то записи з комітетів та тимчасових слідчих комісій не доступні в повному обсязі.

Недоступність більшості стенограм позбавляє громадян та журналістів в праві доступу до змістової інформації щодо мотивів, предмету обговорення та порядку ухвалення суспільно-важливих рішень, хоча саме на ці потреби кошти платників податків були спрямовані у чималому розмірі.

Майже 1,5 мільйона гривень витратило Управління справами Верховної Ради на технічне обладнання для організації роботи парламенту у 2012 році. Левова частка від загальної суми, а саме – 875 тисяч гривень, пішла на систему запису і обробки мовної інформації «Графіт – ВР12». Передбачалося, що цей комплекс слугуватиме для підготовки стенограм виступів народних депутатів.

Необхідність стенографування виступів народних депутатів визначена на законодавчому рівні. У Законі «Про комітети Верховної Ради України» вказано, що «Протокол і стенограма засідання комітету є офіційними документами, що підтверджують процес обговорення і прийняття рішення, висновку, рекомендації комітету». Схожа норма передбачена у Законі «Про Регламент Верховної Ради України».

Система запису і обробки мовної інформації повинна була б забезпечувати стенографування пленарних засідань Верховної Ради, засідань Погоджувальної ради депутатських фракцій, засідань комітетів, тимчасових спеціальних та слідчих комісій.

З технічної точки зору, система запису і обробки мовної інформації «Графіт-ВР12» – це майже 30 автоматизованих робочих місць, декілька серверів, блоків та мережеве обладнання. Найдорожчою частиною комплексу є програмне забезпечення, яке коштувало платникам податків 250 тисяч гривень.

Його розробником є ТОВ «НВП «Омега», яка перемогла в тендері на оновлення системи комп’ютерного стенографування Верховної Ради. Щоправда, більше ніхто участь у конкурсі не брав.

Раніше система «Графіт» модернізувалась у 1994, 1999 та 2004 роках.

Як повідомлялось, Управління справами Верховної Ради України у квітні уклало угоду з ДП «Їдальня Управління справами Апарату Верховної Ради України» на послуги з обслуговування представницьких заходів та офіційних прийомів за участю керівництва Верховної Ради України вартістю 1,31 млн грн.

Нагадаємо, проект кошторису Верховної Ради на 2013 рік передбачає витрату з бюджету 5,53 млн грн на авіаційні перельоти голови Верховної Ради Володимира Рибака, а також виплати  16 млн грн матеріальної допомоги депутатам