Чорновіл: Міжфракційні об’єднання депутатам потрібні для задоволення власного честолюбства

11 Травня 2013, 16:05

«Міжфракційні об’єднання – це так звані клуби за інтересами, яких де-факто не існує, – пояснює Чорновіл. – Я вам можу дати 100%, що жодне з цих об’єднань, очевидно, жодних засідань не проводить, крім установчого, і то дуже рідко. Як правило, тільки збираються підписи, ніяких протоколів взагалі не ведуть. Тобто, об’єднання як такі не існують».

Створення таких об’єднань пояснюється двома причинами.

«Причина перша полягає у тому, що хтось хоче у своїй професійній діяльності чи  просто для честолюбства себе в чомусь показати, продемонструвати свою значимість. Наприклад, людина бореться за місце академіка чи хоче бути поміченою у якійсь міжнародній організації», – вважає він.

За його словами, міжфракційне об’єднання у парламенті передбачає «щось дуже серйозне і дуже впливове».

«Уявімо, людина організовує збір підписів у Верховній Раді і нібито формує міжфракційне об’єднання «За Україну без расизму». Про це пишуть на сайті Верховної Ради, і людина як представник чи засновник нібито міжфракційного об’єднання дістає певні преференції в міжнародних організаціях, і всі її розглядають як дуже серйозного представника», – коментує Чорновіл.

 Друга причина утворення таких «клубів» у побоюванні залишитись лузерами.

«Як правило, це об’єднання тих, хто стали або лузерами або бояться ними стати, і їм треба себе захищати і в певний спосіб об’єднувати зусилля, і для цього мати хоч якийсь статус», – вважає експерт.

Велику кількість міжфракційних об’єднань у цьому скликанні Чорновіл пояснює насамперед наявністю великої кількості енергії депутатів, які не використовують її за призначенням.

«У цій Раді парламент не працює, депутати взагалі нічого не вирішують – ні провладні, ні опозиційні. Їм кажуть, за що голосувати – вони голосують, їм забороняють голосувати за свої ж питання – вони за них не голосують. І, відповідно, кудись свою частинку енергії треба подіти, принаймні реалізувати себе у цих об’єднаннях», – вважає Чорновіл.

Як повідомлялось, нинішня Рада за чотири місяці створила майже втричі більше міжфракційних об’єднань, ніж попередня за всю каденцію.