Українські експортери щороку заощаджуватимуть €487 млн від зниження імпортних мит у ЗВТ з ЄС

8 Травня 2013, 14:01

«Переважна більшість імпортних та експортних митних зборів на товари  будуть зняті, як тільки угода про асоціацію набуде чинності. В цілому, Україна та ЄС знімуть відповідно 99,1% і 98,1% існуючих  торговельних мит», – йдеться в документі.

В звіті зазначається, що в групі непродовольчих товарів календар лібералізації передбачає негайне усунення наявних тарифів на більшість виробів, за винятками декількох груп, зокрема автомобілів, для яких буде введений митний перехідний період.

Для сільськогосподарських товарів Україні будуть надані безмитні експортні квоти для окремих видів цих товарів, зокрема, круп, свинини, яловичини та птиці. В той же час для інших сільськогосподарських товарів ЄС впровадить поступову ліквідацію митних тарифів  – зазвичай перехідний період становить 10 років. «Це означає, що в особливо чутливих секторах, ЗВТ дає виробникам більше часу для адаптації до більш конкурентного середовища», – відзначають у документі.

Також експортні мита будуть заборонені з першого дня, з деякими тимчасовими винятками для України щодо сільськогосподарських і металевих виробів.

Згідно з даними Єврокомісії, українські експортери в ЗВТ заощадять € 487 млн на рік за рахунок зниження імпортних мит ЄС. Разом з тим Україна недоотримає приблизно € 391 млн, знявши мита на імпорт з ЄС.

На переконання Єврокомісії, українській аграрний сектор отримає найбільше від скорочення мит: загалом до € 383 млн на рік. «Нові можливості ринку в ЄС і більш високі стандарти виробництва будуть стимулювати інвестиції,  модернізацію сільського господарства і поліпшення умов праці», – відзначають в документі.

Окрім цього, обидві сторони лібералізують торгівлю промисловими товарами. Відтак  Україна знизить мита на техніку на загальну суму € 75.2 млн. Окрім цього Україна скоротить мита на транспортні засоби на € 117.3 млн.

Текстильна галузь буде повністю лібералізована з першого дня дії угоди. За підрахунками Єврокомісії, а мита буде скорочено на  € 8,7 млн та € 24.4 млн для України та ЄС відповідно відповідно. Значиться, що спеціальні мита застосовуватимуться протягом п’яти років до одягу секонд-генду.

Зниження тарифів ЄС на хімічні речовини збереже українським експортерам на € 26,8млн, в той час як Україна втратить € 64.3 млн.