Експерт: Косово і надалі сповільнюватиме євроінтеграцію Сербії

3 Травня 2013, 21:11

„Ейфорія, котра проглядається у діях сучасного сербського керівництва, є дещо передчасною”, – зазначає експерт.

Каспрук наводить думку сербських експертів: «Ми програли битву, але не війну. Подібні речі траплялися з нами й раніше у минулому, проте ми знаходили можливості для їх подолання. І не існує причини, з якої ми б не могли спробувати це зробити знову. Ми втратили Косово після битви 1389 року, але після кількох століть іноземної окупації, ми спромоглися повернути його”.

За їхніми словами, тепер Косово втрачається „через неправильні кроки і політику Мілошевича в минулому”.

„За поточної ситуації у даний час, політика «барабанів війни» повинна бути змінена на битву за впливи на економічному полі. Чим ми були б спроможні повернути все до того стану, яким він був раніше”, – цитує політолог сербських експертів.

На думку Віктора Каспрука, незалежність Косово є небезпечним прецедентом і може мати згубні наслідки в майбутньому для багатьох країн.

„Це може стати причиною, з якої Косово залишатиметься у підвішеному стані далі на тривалий невизначений  час. А позитивні зміни будуть можливі лише у тому разі, якщо керівництво Косово буде готовим до дійсно серйозних переговорів, котрі б привели до позитивних довгострокових рішень”, – коментує Каспрук.

За його словами, „це може відбутися лише після того, як косовари втомляться від неможливості жити так, як живуть усі інші країни в Європі”.

Детальніше: читайте у статті „Сербія – Косово: надія на довготривалий мир залишається примарною”.

Позначки: