У Кличка попереджають про можливі зловживання податківців при зборі податку на нерухомість

23 Квітня 2013, 07:55

“У нашому комітеті на сьогодні є найбільше законопроектів – майже 200 вже внесено і мають бути розглянуті. Більшість з них стосується Податкового кодексу. Там, куди не глянь, – в усіх розділах є, що опрацьовувати», – наголосила Продан.

Як приклад, депутат навела проект щодо оподаткування нерухомості.

«Податок на нерухомість вже діє. Вже в цьому році після 1 вересня у людей, згідно з законом, почне виникати зобов’язання його сплачувати, з іншого ж боку – досі немає реєстру нерухомості, за яким податкові органи повинні нараховувати ці зобов’язання. Такі суперечливості є в законі і, зрозуміло, що ними будуть користуватися на місцях податківці не в інтересах платників податків. Так само в цьому законі про нерухомість передбачається: якщо ти маєш дві квартири, незалежно від того, чи це дві маленькі квартири по 30 кв. м чи по 20 кв. м, – ти платитимеш за одну з них в будь-якому випадку. Водночас, якщо у тебе квартира 120 метрів в центрі Києва – ти не будеш за неї платити, хоча вона велика і дорога. Такі несправедливі речі щодо податку на нерухомість» – підкреслила Продан.

Вона зазначила, що подібні проблеми існують з податком на прибуток та податком на додану вартість.

Водночас депутат відзначила, що опозиційні сили змогли відбити низку норм, які були у Податковому кодексі. Зокрема, завдяки їх зусиллям залишилася і працює «спрощене» оподаткування.

Оксана Продан пообіцяла, що комітет буде вносити необхідні зміни і уточнення до кодексів і законопроектів, аби спростити життя українським підприємцям. 

Як повідомлялось, нещодавно податкова повідомила, що власники нерухомого майна, яке підлягає оподаткуванню, з 15 квітня почнуть отримувати повідомлення про суму нарахованого податку та платіжні реквізити.

В Україні з 1 січня 2013 року вступила в силу ст. 265 Податкового кодексу, згідно з якою запроваджується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. При цьому розмір податку на житло визначається виходячи з житлової площі, а не загальної.

Нагадаємо, згідно з Податковим кодексом, квартири та житлові будинки, площа яких не перевищує 120 м.кв. та 250 м.кв. відповідно, не оподатковуються. Податок сплачується лише за ті метри, які перевищують зазначені квадрати. Однак така пільга застосовується тільки до одного з об’єктів житлової нерухомості.

Читайте також: Для галочки. Хто насправді постраждає від податку на нерухомість