У 2014-му Україна може отримати понад $54 млн допомоги від США

19 Квітня 2013, 19:28

Експерт відзначає, що залучення багатьох відомств США до програм міжнародної допомоги створює неабияку плутанину із кінцевим підбиттям коштів, які були виділені певній країні.

«Дані про те, що Україна у 2014 році може отримати $54 млн від держдепартаменту та USAID відображає ситуацію лише частково, оскільки йдеться тільки про програму Фонду економічної підтримки. Тут не враховується частка військових та медичних програм, та й сума, на яку робиться запит, може значно перевищувати ту, яку буде затверджено в кінцевому рахунку. В будь-якому випадку, серед країн своєї регіональної групи Україна безперечний лідер за акумулюванням американської допомоги», – відзначає оглядач Юлія Курнишова.

На її переконання, наведені дані підривають позицію скептиків, які стверджують, що політика  «перезавантаження» у відносинах США і Росії знизила американський інтерес до України.

«Однак у середньостроковій перспективі, скорочення допомоги Україні виглядає дуже ймовірним. Окрім переорієнтації ресурсів на інші регіони, причина полягає у завершенні дії  значних за сумою виділених коштів цільових програм допомоги, як то: програми Виклик тисячоліття, програми роззброєння і відмови від високозбагаченого урану», – відзначає політолог.

Читайте більше в статті Новий бюджет США передбачає значну допомогу Україні.