Коморовський вважає, що Путін “розіграв” Польщу з газопроводом в обхід Ураїни

18 Квітня 2013, 14:15

"Маю враження, що ми як держава були дещо розіграні в результаті медійної активності президента Росії", – заявив Коморовський. На його думку, у таких справах слід бути спокійнішими і відповідати не емоційно, а говорити про свою зустрічну пропозицію.

Польський лідер зазначив, що ситуація з підписанням меморандуму призвела до іміджевих втрат для Польщі, але не втрат, якщо йдеться про реальну політику й економічні рішення.

Він підкреслив, що цей меморандум є лише документом про наміри і не є формою, яка зобов'язує до якихось рішень, а лише до можливих шляхів дій.

Коморовський наголосив, що ситуація з меморандумом показала, що в Польщі немає єдиного центру прийняття політичних рішень у сфері енергетики.

На його переконання, у країні не вистачає координації й обміну інформацією між окремими міністерствами.

Як повідомлялось, раніше представники польської опозиції розкритикували підписання меморандуму про участь Польщі у проекті будівництва газопроводу "Ямал-Європа-2" в обхід України. Водночас влада країни запевнила, що підписали лише попередні угоди з Газпромом, які ні до чого не зобов'язують і Польща може відмовитися від участі у проекті.

4 квітня глава правління російської монополії Алєксєй Міллер і гендиректор польської Europolgaz Мирослав Добрут підписали меморандум про спільний розвиток проекту. "Ямал-Європа 2" повинен пройти територією Польщі в напрямку Словаччини та Угорщини. Його потужності – 15 млрд кубометрів газу в рік.

Згодом міністр державного майна Польщі Міколай Будзановській звинуватив представників Газпрому у поширенні неправдивої інформації про підписаний меморандум щодо реалізації проекту.

Нагадаємо, президент Росії Владімір Путін доручив «Газпрому» опрацювати варіант будівництва в обхід України газопроводу «Ямал-Європа-2» через Білорусь.