Фірташ зібрався купити одне з найбільших хімічних підприємств в Україні

12 Квітня 2013, 08:39

Згідно із планом розміщення акцій заводу, який вчора опублікував Кабінет міністрів, приватизації підлягає 92,75% акцій «Сумихімпром». Ще 5% планується розмістити на фондових біржах і 2,25% – серед працівників підприємства. Якщо частину акцій на біржі або серед співробітників не вдасться продати, їх приєднають до пакету, який виставляється на конкурс, пише «КоммерсантЪ-Украина».

Продати підприємство планується вже в серпні, стверджує один із високопоставлених чиновників Фонду держмайна. А очікувана сума від приватизації складе близько 3 млрд грн, додає він.

«Ми оцінювали компанію виходячи з вартості аналогічних підприємств за кордоном. Наприклад, капіталізація американської Kronos Worldwide Inc. (як і «Сумихімпром», спеціалізується на випуску фосфатних добрив – Ред.) на біржі приблизно дорівнює її річному доходу. Ми взяли дохід «Сумихімпрому» і додали премію за контроль над заводом», – пояснює співрозмовник. Чистий дохід підприємства 2012 року склав 2,9 млрд грн при чистому збитку (виріс у 80,5 рази) 207,2 млн грн.

Інтерес до активу проявляє тільки Group DF Дмитра Фірташа.

«Сумихімпром» – дуже цікавий для нас актив. Ми неодноразово заявляли, що хочемо придбати його», – заявив керуючий директор компанії Борис Краснянський.

У Group DF не говорять, скільки готові заплатити, зазначаючи, що очікують оголошення умов конкурсу.

Компанія Фірташа давно хоче отримати у власність «Сумихімпром» – сировину для підприємства постачають Іршанський і Вільногірський ГЗК, які перебувають в оренді у компанії «Кримський титан», що входить до Group DF. У держпідприємстві працює і ряд менеджерів-вихідців із Group DF. Голова правління компанії Ігор Лазаковіч раніше був членом правління «Кримського титану», працював на ЗТМК та Кримському содовому заводі.

Потенційно, компанія могла би бути цікава і російським хімічним холдингам, проте вони поки що не поспішають заявляти про участь у майбутньому конкурсі.

Джерело в російській компанії «Сибур» повідомило лише, що готові розглянути участь у приватизації заводу після оголошення конкурсу про його продаж.

Однак експерти впевнені, що конкуренції у Group DF в конкурсі не буде.

«Із близьких до влади підприємців хімічні активи є тільки у Дмитра Фірташа. А зарубіжних претендентів навряд чи допустять до конкурсу», – вважає народний депутат Сергій Пашинський (заступник голови фракції ВО «Батьківщина»).

У цьому випадку, продаж компанії, швидше за все, піде за тим же сценарієм, що і приватизація облгазів, вважає голова правління альянсу «Нова енергія України» Валерій Боровик.

«Тоді на конкурсі з'явився єдиний претендент – компанія Дмитра Фірташа «Газтек», яка купила облгази за ціною, набагато нижчою за ринкову», – нагадує він.

Як відомо, минулого року «Газтек» придбала акції 12 облгазів за 250 млн грн, ринкову ціну яких експерти оцінювали у $400-450 млн.