EUobserver: У Білорусі зростає тиск на політв’язнів

11 Квітня 2013, 12:45

Валентін Стефановіч, який очолює групу з захисту прав людини в Білорусі «Весна», в коментарі EUobserver в Брюсселі заявив, що дружині відомого білоруського опозиціонера Алєся Бєляцького ще з серпня 2011 року не дозволяють його відвідати.

«З арештом Алєся репресії і настрій в країні не змінилися. Немає свободи», – підкреслив Стефановіч.

За його словами, ув’язнених серйозно обмежують в їх правах, а в окремих випадках навіть відмовляють в медичній допомозі.

«Всі одинадцятеро (Алєсь Бєляцкий і ще десять ув’язнених опозиціонерів – Ред.) зараз перебувають під підвищеним тиском», – сказав речник  Міжнародної федерації з прав людини (FIDH).

Стефановіч пояснив, що той, хто хоче вийти з в’язниці для початку повинен написати листа спокути з визнанням своєї провини в політично мотивованому злочині.

Читайте також: Екс-в’язень, кандидат у президенти Білорусі Андрєй Санніков: «я своєї провини не визнав»

«На початку 2011 року і в 2012-му помилували та випустили 25 політичних в’язнів. Але їх звільнення залежало від багатьох умов, і дехто, як наприклад, Ірена Халіп, журналіст і дружина колишнього кандидата в президенти, перебувають під наглядом та зазнають регулярних залякувань з боку міліції. Всі знаходяться у так званому списку «запобіжного нагляду», який ведуть органи внутрішніх справ», – пише EUobserver.

Видання зазначає, що у 2011 та 2012 роках ЄС наклав санкції на окремих осіб з оточення Лукашенки, заморозивши їх активи та заборонивши в’їзд в Союз, втім санкції не дали очікуваних результатів. 

Читайте також: Поки Білорусь просувається до туркменської моделі, Україна наближається до білоруської