ООН непокоять «тривожні темпи» поширення зброї з Лівії на сусідні території

10 Квітня 2013, 15:44

У доповіді вказується про наявність доказів незаконного ембарго зброї з Лівії до більш, ніж 12 країн. Серед озброєння – переносні зенітні ракетні комплекси, вибухівка, міни, стрілецька зброя і боєприпаси.

За словами авторів звіту, після повалення Муаммара Каддафі у 2011 році «Лівія за останні два роки стала значним і привабливим джерелом зброї в регіоні», а «відсутність ефективної системи безпеки залишається однією з основних перешкод для убезпечення військової техніки та контролю кордонів».

«Останні 12 місяців поширення зброї з Лівії здійснюється з тривожною швидкістю і переходить на нові території Західної Африки, Леванту (Сирії, Палестини, Лівану – Ред.) і, можливо, навіть Африканського Рогу. Незаконні потоки із країни живлять існуючі конфлікти в Африці та Леванті і збагачують арсенали ряду недержавних суб'єктів, у тому числі терористичних груп», – йдеться у звіті.

При цьому найчастіше зброю з Лівії транспортують до Єгипту і Сахелю, менш регулярно – до Чаду та Сирії, що за словами комісії, становить «загрозу міжнародній безпеці».

Комісія зазначила, що зростання доступності лівійської зброї посилює ряд «недержавних акторів», які беруть участь в конфліктах проти національних сил та висловила стурбованість, що екстремістські озброєні групи, які фінансуються краще, посилюють свої позиції.

Доповідь було складено п’ятьма експертами ООН за результатами 28 візитів до 15 країн Африки, Європи та Близького Сходу, з них – 10 поїздок до Лівії. 

Читайте також: Куди може привести ліберальний стрибок Лівії?