Reuters: безлад у Раді підриває довіру ЄС до України

10 Квітня 2013, 11:35

«Я б не поспішала поки відкривати пляшку шампанського для України і її майбутнього (після звільнення Луценка). Існує низка сумнівів щодо того чи зможе Україна виконати ініш зобов’язання», – сказала експерт Carnegie Europe в Брюсселі Ольга Шумило-Тапіола. «На думку західних експертів, проблемою є те, що коли доходить до визначення політичних пріоритетів, верх беруть амбіції Януковича забезпечити собі переобрання в 2015 році…

Політично Янукович не такий сильний, яким був раніше. Підтримка його Партії регіонів зменшилась на парламентських виборах минулого жовтня, а березневі опитування свідчать, що його популярність впала на більш як на один відсоток відносно нових потенційних противників на посаду президента, таких як світовий чемпіон з боку Віталій Кличко. Втім, за словами аналітиків, хоча опозиція на чолі з Кличком, колишнім міністром економіки Арсенієм Яценюком і крайнім правим націоналістом Олегом Тягнибоком і вивела на вуличні протести кілька тисяч людей, але їй переважно не вдалося заробити на непопулярності Януковича», – йдеться в статті.

Читайте також: Місяць «народному повстанню»: сподівання лише на Луценка?

«Безлад у парламенті, який часто є ареною для кулачних боїв між прихильниками Януковича і опозиційними депутатами, ще більше підриває надії України на те, що європейські парламентські демократії сприйматимуть її серйозно. Хабарництво і нестримна корупція по всій території колишньої радянської республіки відлякують всіх (окрім найбільш витривалих) іноземних інвесторів, і сам Євросоюз з 2011 року відмовився надавати фінансову допомогу бюджету України, пославшись на слабкі правила регулювання державних закупівель», – додає Reuters. 

Читайте також: Квітневий путч: «красота ігри» ціною в мільярди