Українці люблять їздити у відрядження

10 Квітня 2013, 10:10

Згідно з результатами дослідження, лише 18% офісних працівників ніколи не їздили у відрядження. Серед них найбільше працівників саме банківської та страхувальної сфер, а також сфери ІТ.

Більшість (68%) робочих поїздок відбувається на території України. Щодо закордону, то офісні працівники найчастіше їздять у відрядження до Росії (14%) та Європи (15%). Іще 15% подорожуючих у справах мають можливість відвідати різні куточки світу. Цікаво, що в Азію по роботі їздять навіть частіше, ніж у США чи Канаду.  

Працівники різних професійних сфер мають свої географічні особливості відряджень. Найбільш міжнародно орієнтованими є ІТ-спеціалісти: їх найчастіше відправляють до США, Канади, Європи і навіть до Азії. У спеціалістів з будівництва, нерухомості та виробництва більше шансів поїхати у відрядження до Росії, аніж за кордон.

Половина відряджень триває лише один-два дні, іще 36% – у середньому, тиждень. Довготривалі робочі поїздки (більше місяця) – велика рідкість. Найдовші відрядження  мають працівники будівельної сфери, а найкоротші  – у «білих комірців» з торгівельної та банківської сфер.

Зазвичай відрядження оплачує чи то компанія/організація, де працюють респонденти (80%), чи сторона, яка запрошує (6%). Вкрай рідко працівники змушені самостійно оплачувати ділову поїздку (менше 5%). Найчастішою така практика є  у сфері «Будівництво/нерухомість»: тут працює принцип 50 на 50 – половину сплачує працедавець, а половину – сам працівник.

Згідно з результатами дослідження, лише п’ята частина респондентів отримують на денне прожиття у відрядження більше 300 грн, а 34% змушені задовольнятися сумою меншою за 100 грн. Щоправда, випадки, коли добові не виплачуються взагалі, – поодинокі – тільки 7%. Така ж кількість офісних працівників отримують порівняно щедрі виплати – понад 500 грн. Вочевидь, це працівники великих або ж міжнародних компаній.   

Переважна більшість респондентів (91%) ставляться до відряджень з ентузіазмом. Вони дають можливість познайомитися із новими людьми та відвідати нові місця (56%), вирішити цікаві робочі завдання (48%), змінити робоче середовище і навіть трохи розслабитися (42%). Незначний відсоток респондентів використовують робочі поїздки, аби відпочити від колег (9%) чи родини (13%).

Дані були отримані у результаті опитування, яке відбувалося серед зареєстрованих користувачів сайту hh.ua у березні 2013 року. В опитуванні взяло участь 1982 респонденти, серед яких 60 % – чоловіки і 40 % – жінки віком від 21 до 40 років.