Лідерам ЄС шкода, що суд залишив у силі вирок Луценку

4 Квітня 2013, 20:38

“Ми із жалем взяли до уваги вчорашнє рішення українського Вищого спеціалізованого суду з цивільних та кримінальних справ залишити в силі вердикт Луценку про 4 роки ув’язнення”, – сказано у заяві.

“Ми нагадуємо про нашу сильну стурбованість його процесом, який не відповідав міжнародним стандартам чесності, прозорості та незалежності юридичного процесу. Ця стурбованість була посилена рішенням Європейського суду з прав людини від 3 липня 2012 року, яким встановлено, що його досудовий арешт у грудні 2010 року був необґрунтованим, а законність його арешту та утримання не була належним чином переглянута”, – підкреслили Ештон та Фюле.

Вони також привітали зусилля моніторингової місії Європарламенту на чолі з колишніми президентами Польщі Александром Квасневським та Європарламенту Петом Коксом, яка займається вивченням справ Луценка та колишнього прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко.

При цьому Ештон та Фюле закликали Київ посилити співпрацю з цією місією, щоб переглянути наслідки та усунути стурбованість щодо вибіркового використання правосуддя.

“Ми продовжимо уважно стежити за розвитком подій в Україні та очікуємо на повне виконання висновків Ради закордонних справ ЄС від 10 грудня 2012 року та рішення саміту Україна-ЄС від 25 лютого 2013 року”, – підкреслили Ештон та Фюле.

Нагадаємо, 3 квітня колегія суддів Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ залишила без змін вирок колишньому міністрові внутрішніх справ Юрію Луценку у справі про перевищення службових повноважень, за яким його засудили до 4 років позбавлення волі.

У лютому 2012 році Печерський районний суд Києва засудив Луценка до 4 років позбавлення волі з конфіскацією майна, зобов'язавши відшкодувати МВС 642 тис. гривень збитків, нанесених внаслідок святкування Дня міліції в Палаці "Україна".