Експерт: Уряд розмахує шаблями перед танками СОТ

30 Березня 2013, 23:29

«Країни ЄС, Японія, Південна Корея можуть застосувати певні санкцій стосовно України. Всі ці попередження, коли більше 120 країн підписалися під листом, щоб Україна не вводила такі митні обмеження – це була політична реакція. Тепер настала черга юридично-правової реакції, про тип якої будуть вирішувати, мабуть, департаменти в СОТ», – вважає Лановий.

Експерт не виключає можливого виключення України з міжнародної організації.

«Якщо буде повне відходження від зобов’язань, укладених країнами-партнерами торгівлі з Україною, починаючи від Нової Зеландії і закінчуючи Канадою, то залишатиметься її тільки виключити», – відзначає він.

Проте Лановий не пригадує жодної країни, яка б вийшла з СОТ.

За його словами, у світі таких прецедентів не було, щоб країна, яка здійснила перетворення щодо відкритості економіки й розширення умов торгівлі, потім відступила від своїх позицій і повернула назад.

«Були випадки стосовно окремих галузей, наприклад, щодо сільського господарства, але так щоб по триста позицій увести мита – такого не було. Але я не думаю, що Україна введе спецмита по всіх 300 позиціях, це черговий блеф нашої влади», – зауважує економіст.

Як стверджує Лановий, якщо у країн-учасниць виникають якісь суперечності, то проблеми вирішуються під час переговорів, за круглими столами.

«А наша країна вирішила піти війною, що суперечать нормам міжнародного права й етиці міжнародних відносин. Я думаю, що це не дасть вирішення ситуації. Це демонстрація: наші витягли шаблі і починають ними розмахувати перед танками», – вважає експерт.

За його словами, уряд почав з уведення спецмит до найбільш гострої галузі – з автомобілебудування і торгівлі автомобілями.

«Це нагадує російський підхід, де не знімають мита з імпорту іноземних товарів, тому що у РФ самі випускають автомобілі. І те, що ми ввели мита на іномарки, це означає, що ми створили протекцію російському «Автопрому», який завозить свої колеса окремо від корпусів і продає їх як українську продукцію. Це сприяння російському бізнесові», – відзначає економіст. 

Як повідомлялось, на засіданні ради СОТ з торгівлі товарами Євросоюз, США і Японія закликали Україну відмовитися від нових мит на автомобілі у розмірі 6,5-13%.

Нагадаємо, що Україна вводить спецiальнi мита на iмпорт нових легкових автомобiлiв.

У вересні 2012 року Україна подала заявку в СОТ на перегляд мит по 350 товарних позиціях.

У представництві Європейського Союзу в Україні вважають, що дії України щодо перегляду своїх забов'язань в рамках Світової організації торгівлі суперечать задекларованим інтересам країни щодо підписання та ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС.

Окрім того, в ЄС заявили про невідповідність кількості тарифних ставок, запропонованих Україною для перегляду, умовам угоди про тарифи і торгівлю СОТ.

Також посольство США в Україні заявляло, що кількість тарифних ставок, які Україна хоче переглянути в рамках Світової організації торгівлі, є найбільшим з моменту створення організації.