У Китаї зникають річки

28 Березня 2013, 16:39

Китайське міністерство водних ресурсів і міністерство статистики спільно опублікували звіт щодо оцінки водних ресурсів країни у 2010-2013 роках, який охопив річки, озера, підземні води і водосховища.

«Китай має 45 тис 203 річки, кожна з яких покрива’ площу у щонайменше 50 кв км, загалом 1,51 млн км завдовжки. Близько 2 тис 865 озер з середньою площею поверхні 1 кв км охоплюють 78 тис кВ км…Потужність 98 тис водосховищ складає 932 млрд куб м і разом 46 тис 758 гідроелектростанцій виробляють 333 млн кіловат енергії», – йдеться у звіті.

В той же час, ця картина є тривожною в порівнянні з минулим. Як зазначає видання South China Morning Post, на кінець 2011 року в Китаї було 22 тис 909 річок з водозбірною площею не менше 100 кв км. В той же час, за даними уряду 60 років тому таких річок було 50 тис.

Річка Янцзи є одним з прикладів того, як в річках по всьому Китаю падає рівень води 

Значне скорочення кількості цих річок викликало побоювання, що швидкий економічний розвиток Китаю спричинив суттєві втрати ґрунту і води.  

Але заступник директора статистичної групи Хуан Хе пояснив, що різниця у цифрах пов’язана з неточними оцінками в минулому, а також зі зміною клімату. Він заявив, що у зв’язку з обмеженими технологіями у минулому попередні цифри стали наслідком використання неповних топографічних карт. Так, за його словами, раніше вважалося, що Китай має 8 тис 700 водосховищ, нині ж їх кількість сягає 98 тис.

За останні роки в Китаї швидкими темпами будують низку супергребель

В той же час, як повідомляє Die Welt, заступник міністра з будівництва Яо Йонг поклав провину за зникнення річок на глобальне потепління і розвиток економіки та суспільства. Він вважає це наслідком великомасштабної індустріалізації, розвитку міст, зростання чисельності населення та надмірної експлуатації природи з початку реформ, які зробили країну другою за величиною економіки в світі.

Між тим, питання забезпеченості країни водою наразі є досить гострим. Як зазначає Die Welt, сам Пекін визнав водопостачання величезною проблемою, позаяк 40% води в річках забруднено стічними водами, а 20% взагалі не можна жодним чином використовувати. А зі зростанням економіки зростають і потреби 1,35 мільярдного населення. Країна споживає 621 млрд кубометрів на рік, з них майже дві третини – сільське і лісове господарство.