МЗС закликає Сирію посилити контроль за хімічною зброєю

25 Березня 2013, 21:45

МЗС висловлює глибоке занепокоєння щодо повідомлень про ймовірне застосування в Сирії хімічної зброї, що нібито мало місце неподалік міста Алеппо 19 березня, та нагадує, що  Резолюція Ради Безпеки ООН 1540 встановлює чіткі зобов’язання для держав щодо недопущення застосування цього виду зброї масового знищення.

«Враховуючи конфліктну ситуацію, що на даний час зберігається в країні, а також керуючись положеннями резолюції Генеральної Асамблеї ООН від 3 серпня 2012 року «Ситуація в Сирії», закликаємо сирійську владу посилити всебічний контроль за наявними запасами хімічної зброї з метою унеможливлення її застосування. Водночас висловлюємо підтримку рішенню Генерального секретаря ООН Б.Кі-муна щодо започаткування місії з встановлення фактів можливого застосування хімічної зброї у Сирії»,  – заявили у відомстві.

Читайте також: Загибель країни: Розвал Сирії загрожує всьому Близькому Сходові

Як відомо, за інформацією сирійської влади, 19 березня бойовики випустили ракету з хімічною боєголовкою у напрямі поселення Хан Аль-Асаль, що призвело до загибелі 25 людей і отруєння більш ніж 110 людей. Опозиція, зі свого боку, звинуватила владу у використанні хімічної зброї.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун заявив, що на прохання сирійської влади ухвалив рішення провести незалежне розслідування можливого використання хімічної зброї в країні. З закликом розслідувати можливі випадки застосування хімічної зброї у Сирії до ООН також зверталась Великобританія і Франція.