Політолог: Виборів у Києві 2 червня не буде

24 Березня 2013, 16:08

«2 червня виборів у Києві не буде», – вважає Фесенко.

«За тиждень Конституційний суд ніякого висновку (щодо київських виборів – Ред.) не зробить. Максимум – за три тижні, близько місяця, і то, якщо це в інтересах влади. У суду – свій графік, своя логіка», – додав він.

На його думку, у зволіканні із проведенням виборів у Києві зацікавлена як влада, так і певним чином й опозиція.

«Це затягування, звичайно, працює на інтереси влади. Проте, є велика підозра, що опозиція, яка зараз не зовсім готова до київських виборів, теж зацікавлена у цій паузі. Це частково вигідно деяким опозиціонерам, які зараз не готові визначитися з єдиною кандидатурою на мера, хтось не готовий відмовитися від участі в київських виборах, але сказати про це прямо не наважується», – припускає політолог.

За його словами, опозиція, звичайно, проведе пікетування Конституційного суду, вимагатиме скоріше розглянути питання виборів у Києві.

«Тобто, така гра навколо цієї теми буде продовжуватися певний час. Але це, скоріше, буде демонстрація чи, точніше, імітація конфлікту, ніж реальне протистояння», – вважає Фесенко.

На його думку, справжнє протистояння навколо цієї теми почнеться тільки після рішення Конституційного суду.

«Тому що опозиція теж чекає. Вона розуміє, що це рішення буде сприйматися як сумнівне. Проте, їм потрібний у цьому випадку конкретний привід, формальне юридичне рішення, яке вони будуть критикувати. І тоді вже вони можуть вимагати проведення виборів. Можливо, навіть на осінь. Тому, на мою думку, сплеск боротьби навколо питання про київські вибори ми побачимо десь у травні-червні. Вимога негайного проведення цих виборів буде озвучена 18 травня, на фінальній акції опозиції. На початку червня ми побачимо блокування міської ради в Києві. Тобто, це вже буде нова частина цього шоу навколо київських виборів», – заявив Фесенко.  

Як повідомлялося, 21 березня Верховна Рада прийняла в першому читанні проект постанови про призначення чергових виборів Київської міськради та мера Києва. При цьому Рада постановила скоротити термін підготовки постанови до другого читання, що, на думку опозиції, дасть можливість розглянути документ наступного пленарного тижня (2 – 5 квітня).

На голосуванні проекту постанови про призначення виборів у Києві лише в першому читанні наполягала фракції ПР. Регіонали мотивували це тим, що подали звернення до КС щодо відповідності Конституції проведення виборів мера і Київради в один і той самий час. Опозиція спочатку вимагала від спікера прийняти постанову про призначення виборів мера Києва і Київради в цілому, проте, після перерви, погодилася на варіант регіоналів.