Придворні Януковича відкрили у ньому Африку, Черчіля та “інтелігента вищої проби” з аристократичним черепом

17 Березня 2013, 18:50

Життєвий шлях Януковича викликав неабияке захоплення у багатьох його соратників, надихаючи їх на засоби метафорики й порівняння.

2004 року тодішній прес-секретар Януковича-прем'єра Ганна Герман побачила у ньому приклад для наслідування для «мільйонів українських хлопців»:

«Мені дуже імпонує в Януковичі те, що його могла чекати інша доля. Він міг спитися, пропасти, як пропадають мільйони хлопців, яким немає кому допомогти… Для мільйонів українських хлопців, які ходять без роботи, які не знають, що їм робити, – це приклад того, як в цьому житті виживати».

Герман була послідовною у своїх характеристиках Віктора Федоровича: 2011 року в ефірі 5-го каналу вона назвала президента самородком:

"Я дуже ціную його за те, що він справжній. Він не продукт технології. Зараз багато політиків –  це просто продукт технології, а він самородок".

Михайло Чечетов, професор, народний депутат від Партії регіонів назвав становлення Януковича американською мрією:

«По суті справи, Янукович реалізував американську мрію. Хлопчина з простої сім’ї, сиротою і зробив себе, зробив президентом».

Та найбільше оспівана політична діяльність Януковича.

Губернатор Хмельницької області Василь Ядуха на одному із засідань ОДА заявив: "Ця влада – від Бога".

У 2010-му Ганна Герман поділилась спостереженнями щодо стилю Януковича: «У президента свій стиль – він багато робить і мало говорить. Думаю, це правильний стиль. Чоловічий та відповідальний».

Таїсія Повалій, співачка і народний депутат від Партії регіонів порівняла Януковича з горою: «Досвідчений, урівноважений, суворий політик. Він міцний, як гора. Я йому вірю і знаю, що він щирий».

Володимир Семиноженко, колишній віце-прем’єр-міністр з гуманітарних питань, побачив значну європейськість у його політиці: «Віктор Янукович продемонстрував, що він є, напевно, найбільш європейським політиком за всю історію України. А головне – найбільш українським політиком».

Михайло Вишиванюк, український політик, голова Івано-Франківської ОДА також провів історичні паралелі: «В особі Віктора Федоровича наша держава отримала свого Черчіля».

Високо оцінюють і моральність Януковича.

Таїсія Повалій, зокрема, сказала: "Вірю в вас, Вікторе Федоровичу, і у вашу команду. Знаю вас як людину віруючу православну. Дуже хочеться, щоб і політика у нашій країні стала моральною".

Віталій Спажук у своїй книзі наголошував, що «поступки Виктора Януковича богоугодны и богооткровенны».

Письменниця Віра Ніколаєва у своїй книзі «Прикоснись к судьбе» поділилась міркуваннями про те, чому Янукович – просто хороша людина:  «А що таке хороша людина? Як виростають гарні люди? У чому проявляються людські якості лідера?…Це – Віктор Янукович, Прем'єр-міністр України».

Яну Табачнику, музикантові, депутату ПР, найбільше подобається у Януковичеві те, що він – мужик: «Хочу бути зі справжніми мужиками і з тими, хто вміє тримати своє слово і відповідати за свої вчинки, а не займатись дешевим піаром».

Улюблений поет Януковича Борис Білаш також  побачив міцне слово у характерові Януковича: «Ось він слово тримає: як сказав, то як цвях по вінця забив. Отаке слово у нього».

Не дивно, що Білаш присвятив президентові низку своїх поетичних шедеврів:

Багатогранний характер Януковича відзначала і Ганна Герман: "…І коли я 2,5 години поспілкувавшись з прем'єром, вийшла від нього, я подумала: чорт, він – як Африка! Зовсім інший, аніж я його знала".

Письменник Володимир Чередниченко у характері президента побачив найвищу інтелігентність. У своїй книзі «Віктор Янукович» він так і написав: "Интеллигент высшей пробы, доктор наук, но может вот так, плечом к плечу со всеми…"

2010 року колишній член центрального проводу Народного Руху України, професор архітектури Лариса Скорик побачила аристократичні риси у черепі Януковича, що й дало підстави науковцеві означити приналежність Віктора Федоровича до вищого стану:

"Луначарський не помилився: справжня інтелігентність проступає в четвертому поколінні. Хоча є така засуджувана наука – євгеніка. Я як архітектор за абрисом і поворотом голови, за формою рук можу досить багато зрозуміти про генеалогічне дерево. Так-от, як би не намагалися говорити уїдливо щодо Януковича і возвеличувати Юлію Тимошенко, його будова, тектоніка, якщо на те пішло, свідчить про приналежність до вищого стану, а її зовнішні дані вказують на плебейство".

Віталій Спажук у своїй книзі «Під знаком факторіала» подав такий художній опис: «Озаренный лунным светом, Виктор Федорович стоял на краю монастырского плато и задумчиво смотрел вниз, на покрытый бело-голубым снегом Северский Донец. Высокий, отлично сложенный, красивый человек…»

Ще один письменник Володимир Чердниченко побачив у тектоніці Януковича приналежність до «сословія»: «…Тектоника Януковича, соглашусь с Иосифом Давыдовичем, свидетельствует о его принадлежности к сословию… (слова належать герою книги, журналістові Олексію Владімірову – Ред.).

Народна любов до Віктора Януковича також немає меж.

Всю країну облетіла історія з дитячим хором на Луганщині, шестирічні представниці якого співали написану викладачем Олександром Мірошниченком пісеньку:

 «Дядя Витя – дяди лучше нет

 Дядя Витя Янукович – умный президент

 Он, конечно, любит с детками играть,

Хорошо с ним будем жить и процветать».

На мітингу на честь приїзду гаранта до рідного Єнакієвого однокласник гаранта Володимир Довцов зачитав на телекамеру Першого національного власний вірш, у якому Януковича названо «Лучезарным».

«Виктор, ты – свет наш и знамя

 С тобой мы пойдем на врагов!

Веру принес ты народу

Счастье, свободу и кров».

Вищим проявом великої шани й любові до президента став також виступ працівниці Кіровоградського академічного театру ім. М.Л. Кропивницького під час телешоу «Діалог з країною»: