The Economist: покращення відносин з Ізраїлем не заважає Путіну підтримувати Сирію та Іран

15 Березня 2013, 13:23

Як зазначає видання, відносини Росії з Ізраїлем останнім часом значно покращились.

«Тим не менше, Росія продовжує голосувати за палестинців в Організації Об'єднаних Націй, запрошувати ХАМАС до Москви, допомагати Ірану з його ядерною програмою і продавати ракети Сирії, які потім потрапляють в руки Хезболли у Лівані.

Чесно кажучи, ступінь такого розриву супроводжує відносини Росії з Ізраїлем з 1948 року. Сталін підтримував і озброював Ізраїль, сподіваючись використати його як союзника проти Британії і Америки, втім у себе вдома він продовжував вбивати єврейських антифашистських лідерів і зробив антисемітизм державною політикою», – йдеться в статті.

«Виступаючи перед військовими і цивільними чиновниками на чолі з Путіним минулого місяця, міністр оборони Росії Сєргєй Шойгу підтвердив плани на розміщення постійної військово-морської флотилії в Середземному морі для «захисту національних інтересів Росії». Російський військовий аналітик Павло Фельгенгауер вважає цілком ймовірним, що Сирія отримає системи ППО S-300 проти можливих ударів з повітря. Російські чиновники стверджують, що збереження Асада на його посаді є добрим для Ізраїлю. А його падіння майже напевно призведе до зростання в Сирії ісламських фундаменталістів», – додає видання.

Читайте також: Башар Асад став маріонеткою Росії

«Почуття Путіна до Ізраїлю посилились його пристрасним інтересом до Святої Землі. Ізраїль зробив йому послугу вирішивши у 2008 році передати назад до Росії район Єрусалиму, який називається «Сергиевское подворье» і є частиною російських будівель, що належали РПЦ та були продані в 1964 році за вантажівку апельсинів. Ізраїльтяни також припинили військові поставки до Грузії після 2008 року. У свою чергу Кремль обіцяв не продавати системи ППО S-300 безпосередньо Ірану…

За словами колишнього посла Ізраїлю в Москві Цві Магена, відносини між двома країнами ніколи не були настільки хорошими, як з того часу як Путін минулого року повернувся на посаду президента. Однією з причин став ізраїльтянин радянського походження і колишній міністр закордонних справ Авігдор Ліберман (якого зараз судять в Ізраїлі за звинуваченнями у зловживанні довірою). Через три дні після сфальсифікованих виборів в Думу кінця 2011 року Ліберман став першим іноземним політиком, котрий привітав Путіна з перемогою його партії, заявивши, що його спостерігачі не помітили жодних  порушень», – зазначає The Economist.