Уряд пропонує захищати вітчимів, мачух, опікунів та співмешканців cуддів

12 Березня 2013, 08:46

Законопроект N2505 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення державного захисту суддів" затверджений Кабінетом міністрів на минулого тижня і внесений до парламенту 11 березня, пише "КоммерсантЪ-Украина".

"Прийняття законопроекту дозволить на належному рівні забезпечити незалежність і безпеку суддів у зв'язку із здійсненням ними правосуддя", – йдеться у пояснювальній записці до документу.

Уряд пропонує розширити перелік родичів суддів, щодо яких можуть бути застосовані спеціальні заходи захисту. Крім батьків, дітей, подружжя, онуків, рідних братів і сестер, бабусь і дідусів до таких осіб пропонується віднести вітчима, мачуху, прабабусь і прадідусів, нерідних дітей, опікунів та співмешканців.

"Суддя має право на забезпечення засобами захисту і мобільними пристроями сповіщення про небезпеку, які йому повинні надати органи внутрішніх справ, а також на обладнання житла охоронною і протипожежною сигналізаціями за рахунок коштів державного бюджету в порядку, встановленому Кабінетом міністрів", – наголошується в законопроекті.

Згідно з пояснювальною запискою, для обладнання житла суддів протипожежною й охоронною сигналізаціями необхідно 31,5 млн грн, вартість установки тривожних кнопок складе більше 725 тис. грн, а щорічна абонплата за ці послуги – 32,7 млн грн. Додаткові витрати потрібні також для збільшення штату спецпідрозділів судової міліції. За розрахунками Міністерства внутрішніх справ, сума витрат складе 331,4 грн. Окрему увагу в документі приділено судовим приставам. Для підтримки порядку в залі суду уряд пропонує дозволити їм використовувати спеціальні засоби.

У Партії регіонів вважають, що необхідність такого закону назріла давно. "Враховуючи, що на суддів посилюється тиск громадськості і влади, ми повинні виконати вимоги європейських інституцій не тільки щодо більш жорсткого ставлення до суддів, але і щодо їх захисту. Останнім часом було чимало резонансних злочинів у відношенні суддів, тому нам слід прийняти цей закон ", – заявив член парламентського комітету з питань верховенства права та правосуддя Вадим Колесніченко (Партія регіонів). Він підкреслив – захист суддів повинен забезпечуватися за державний рахунок, оскільки так люди захищають своє право на чесний суд.

Представники опозиції в цій ініціативі побачили спробу захистити суддів, які виносять незаконні рішення, і ще один спосіб "розбазарювання бюджетних коштів". "Деякі судді йдуть на угоду з совістю, виконуючи незаконні накази адміністрації президента, в цьому плані захист суддів – найстрашніше, що може бути, тому що створюється закрита каста недоторканних. Безумовно, суддів треба захищати, особливо тих, хто приймає законні рішення. Але треба передбачити, що, якщо рішення судді скасовується Європейським судом з прав людини, він повинен нести кримінальну та матеріальну відповідальність за заподіяний державі збиток", – вважає заступник голови фракції" Батьківщина "Сергій Соболєв.

Нагадаємо, президент Віктор Янукович 18 січня дав доручення Кабінету міністрів вжити заходів щодо посилення гарантій здійснення професійної діяльності суддів, підвищення безпеки суддів та членів їхніх сімей.

Позначки: