Брати Клюєви виходять з банківського бізнесу без “живих” грошей

11 Березня 2013, 08:29

Про це повідомляє газета «КоммерсантЪ-Украина» з посиланням на керівника одного з банків.

"Операцію тільки що закрили. Клюєви не отримали "живі" гроші, стався взаємообмін активами", – повідомив банкір.

Інше джерело на інвестиційному ринку підтвердило цю інформацію.

"Вони домовилися про угоду в грудні минулого року, і тоді Волинець ввів в «Актив-банк» свого голову", – додав інвестбанкір.

У грудні головою правління «Актив-банку» став Ігор Солнцев, який раніше очолював «Акордбанк», що був створений на початку 2008 року в тому числі Данилом Волинцем. Виконуючим обов'язки голови «Акордбанк» стала Зінаїда Кот.

Одне з джерел видання також стверджує, що Волинець планує перевести клієнтів «Акордбанк» в «Актив-банк», після чого продати «Акордбанк».

"Залишиться банківська ліцензія, яка буде продана", – сказав він.

Експерти вважають, що така стратегія цілком реальна.

"Покупці на банки зараз є, як і раніше. Питання ціни та якості активу. Все залежить від домовленості з покупцем. Можливо, потрібно буде залишити клієнтів і персонал", – відзначає директор ІК "Трійка Діалог Україна" Артемій Єршов.

Останні роки банк втрачав позиції на ринку: ще в 2007 році він був на 38-му місці за активами.

"Зараз час консолідації банківських активів. У нинішній час невеликим банкам складно конкурувати на ринку з установами, які побудували потужну інфраструктуру. До того ж банки не приносять хороший дохід, а вимагають додаткових інвестицій, тому деякі акціонери вирішують покинути банківський ринок і сконцентруватися на іншому бізнесі", – вважає колишній директор з розвитку бізнесу" Смарт-холдингу "Вадим Березовик.

За даними НБУ, на 1 січня 2013 року «Актив-банк» займав 62-е місце за активами (2,83 млрд грн) із власним капіталом 545 млн 300 тис грн. ТОВ "Актив Фінанс Груп" володіло 92,83% акцій. «Акорд банк» займав 119-е місце за активами (665 млн 500 тис грн) з капіталом 99,7 млн грн. Його акціонерами були Данило Волинець (20,75%), Віктор Кириченко (20,75%), Світлана Фесенко (22,13%).