ЄС відклав включення Болгарії та Румунії до “шенгену”

7 Березня 2013, 23:16

Як йдеться у заяві ЄС, оприлюдненій після зустрічі міністрів юстиції і внутрішніх справ країн-членів, наступного разу це питання розглядатимуть уже наприкінці року.

Болгарія і Румунія за умовами свого вступу до Євросоюзу зобов’язані виконати умови перебування в «шенгенській зоні», і технічні вимоги для цього вони виконали ще позаминулого року. Але низка країн ЄС досі блокує їхнє прийняття до «шенгену» з політичних міркувань, висловлюючи занепокоєння щодо нездатності цих країн побороти корупцію і організовану злочинність.Через це питання відкладали вже кілька разів.

Як відомо, для прийняття до «шенгену» нових учасників необхідна одностайна, без винятків, згода наявних членів.

4 березня міністр внутрішніх справ ФРН Ганс-Петер Фрідріх заявив, що у разі необхідності, Німеччина заблокує приєднання Болгарії та Румунії до Шенгенського безвізового простору.

Нагадаємо, що у березні минулого року прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заблокував заявку Румунії та Болгарії на приєднання до Шенгенської угоди.

Проти прийому Болгарії та Румунії до Шенгену заперечували також Німеччина, Франція і Фінляндія, але згодом вони зняли свої заперечення.

Європарламент раніше закликав Європейську раду (повноважний форум лідерів ЄС) схвалити приєднання Болгарії і Румунії до Шенгенського простору, оскільки ці країни в повній мірі виконують технічні вимоги до його учасників.