У Азарова наказали ФДМУ продавати шість обленерго за “стратегією Януковича”

5 Березня 2013, 11:29

Як повідомляє газета «Коммерсантъ-Украина», Кабінет міністрів доручив Фонду держмайна (ФДМ) приватизувати в 2013 році шість обласних енергопостачальних підприємств (обленерго).

Як випливає з опублікованої 4 березня постанови уряду №96-р від 18 лютого, на продаж будуть виставлені 70% акцій "Миколаївобленерго", 70,1% акцій "Хмельницькобленерго", 55% акцій "Тернопільобленерго", 65% акцій "Харківобленерго", 60,25% акцій "Запоріжжяобленерго" і 71% акцій "Черкасиобленерго". Таким чином, в уряді відмовилися від заявленої раніше стратегії зі збереженню в держвласності блокуючих пакетів акцій. У прес-службі ФДМ уточнили, що перші торги по обленерго можуть початися вже в квітні.

Офіційно в уряді цю ініціативу не коментують. Але джерело видання в Міненерго розповіло, що рішення відповідає затвердженій президентом Віктором Януковичем стратегії реформи економіки і курсу на її лібералізацію.

"Якщо ми реформуємо ринок електроенергії і приводимо його до європейського зразка, то державі просто не має сенсу бути присутньою на ньому якимсь ще чином, окрім як через регулюючий орган", – розповів співрозмовник видання.

Галузеві аналітики позитивно оцінили рішення уряду.

"Таке рішення має зробити приватизаційні аукціони з цих підприємств більш прозорими, так як контрольні пакети теоретично можуть зацікавити ширше коло інвесторів", – вважає глава аналітичного департаменту ІК Eavex Capital Дмитро Чурін.

"Знайти покупця на понад 60% акцій набагато легше, ніж в тому випадку, якщо пропонується пакет, який не дозволить новому власнику самостійно скликати збори акціонерів. Продаж пакетів в розмірі понад 60% акцій дозволить стимулювати конкуренцію між покупцями і потенційно може забезпечити більш високу ціну", – відзначає аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква.

Участь в приватизації обленерго зацікавить насамперед діючих великих акціонерів, вважають експерти.

"VS Energy швидше за все буде претендувати на "Миколаївобленерго" і "Хмельницькобленерго","Енергетичний стандарт"- на "Черкасиобленерго", брати Ігор і Григорій Суркіси – на "Тернопільобленерго", – вважає Саква.

За його оцінками, в цілому приватизація може принести близько $200 млн.