Грецькі журналісти у понеділок страйкуватимуть проти звільнень

3 Березня 2013, 22:48

Уряд Греції звинуватило журналістів у саботажі – на цей день заплановано візит прем'єра Греції Антоніса Самараса в Туреччину і його переговори з турецьким колегою Реджепом Тайіпом Ердоганом.

До цього журналісти страйкували 19 лютого, коли в Грецію з бліц-візитом прибув французький президент Франсуа Олланд. Уряд висловив протест, заявивши, що журналісти з політичних мотивів спеціально замовчують новини, і через суд домоглося відновлення роботи ЗМІ.

Після судового рішення про неправомірність страйку телебачення докладно розповіло в новинах про візит Олланд, який висловив підтримку грецькому прем'єру в проведенні непопулярних реформ і пообіцяв Афінам інвестиції та участь французьких компаній у місцевій програмі приватизації.

Тепер журналістська профспілка має намір страйкувати з 10 ранку до 5 вечора. Журналісти вимагають підписання колективних трудових договорів замість тих, що припинили діяти лютому, гарантованої мінімальної зарплати та відмови від звільнень в державних ЗМІ. Є серед гасел і політичні.

Офіційний представник уряду Симов Кедіголу звинуватив профспілку в переслідуванні політичних цілей.

"Після того як екрани телевізорів залишалися чорними під час візиту керівника Франції Франсуа Олланда, "борці за правду" оголосили новий страйк, і саме на ті години, коли грецький прем'єр буде перебувати в Туреччині і підписувати важливі для нашої країни угоди", – сказав Кедікоглу.

"Це (рішення профспілки) підтверджує, що мова йде про саботаж", – вважає він.

Після заяви Кедікоглу профспілка заявила, що у страйку не будуть брати участь журналісти, які поїдуть з Самарас висвітлювати візит до Стамбулу. Однак репортажі вийдуть в ефір лише після завершення страйку, тобто після 17 години за місцевим часом.