У Болгарії відзначають найважливіше державне свято

3 Березня 2013, 13:38

Згідно з давньою традицією, святкування річниці звільнення розпочалося в Софії з підняття державного прапора Республіки Болгарія поблизу могили Невідомого воїна. У цій церемонії і покладанні квітів до меморіалу брали участь президент і головнокомандувач Болгарії Росен Плевнелієв, голова Народних зборів Цецка Цачева, патріарх Болгарської православної церкви Неофіт, парламентські делегації з Росії, Литви, Латвії, Румунії, Молдови, Сербії і Чорногорії, іноземні дипломати.

Квіти були покладені і до пам'ятника загиблим за звільнення Болгарії російським, українським, румунським, фінським, молдавським медикам, який встановлений у парку на вулиці Шипка, а також болгарським ополченцям. У покладанні квітів брали участь і дипломати України.

В усіх православних храмах Болгарії відслужена Свята літургія. З Габрово, Старої Загори, Севлієво та інших міст Болгарії на вершину гори Шипка піднялися тисячі людей із національними прапорами. Тут відбудеться вшанування пам’яті загиблих у шестиденній серпневій битві 1877 року російських, українських, молдавських, фінських і румунських воїнів, а також болгарських ополченців.

Святкування завершиться увечері урочистим шикуванням частин болгарської армії на площі перед Народними зборами. За традицією, у присутності керівників країни будуть зачитані імена загиблих за свободу Болгарії.

Святкові заходи в неділю проходять у всіх містах і селах країни.

Як відомо, 3 березня 1878 року в містечку поблизу Стамбула – Сан-Стефано – було підписано мирний договір між Російською і Османською імперіями, який поклав край Російсько-турецькій війні 1877- 1878 років. Цей день у Болгарії вважається початком Третьої болгарської держави.

Позначки: