Гриценко: шлях України до Європи перекрив Цар Янукович

2 Березня 2013, 11:50

«Я дуже і щиро хотів би помилитися, але боюсь, що так буде. І перешкода тому – не опозиція, вона готова голосувати за всі законопроекти. Не суспільство, воно хоче у Європу. Перешкода в нас одна, і називається вона Янукович Віктор Федорович», – заявив Гриценко.

Він нагадав про справу Тимошенко.

«Згадайте, в цій студії скільки ми обговорювали – за участю прокуратури, адвокатів, депутатів – чому знущаються над нею? Чому вона змушена жити постійно під відеокамерами? Чому там сидять хлопці, які дивляться і тащаться, коли вона роздягнута ходить? Казали – все законно. А потім Цар під час «діалоху» з країною робить натяк – «я хотів би, щоб там виправили». І – раз! – все. Вже нема відеокамер, моніторів. Це – Закон? Ні», – констатував Гриценко.

Він зазначив, що причина всіх проблем – у президенті. Від того нема чесного суду й прокуратури, чиниться тиск на депутатів, а влада й опозиція живуть у режимі війни.

Гриценко підкреслив, що у європейській країні син президента не може стати мільярдером під час його правління.

«Ось в чому головна перепона на шляху до Європи. Це як їдете – «лежачий поліцейський». А тут цілий Цар стоїть. І цю головну перепону ми маємо зрушити», – сказав Гриценко.

Він закликав суспільство, депутатів, журналістів тиснути на президента і зробити все, щоб його прогноз не збувся.

«Комуністи питали, скільки літаків АН-70 Україна продасть Європі. А відповідь – скільки купить Росія – два дня тому прийшла відповідь від посла Зурабова. Нуль! Тут виступав віце-прем’єр і казав: Україна отримує 2 млрд. від асоціації з ЄС, 4 млрд. від вступу до Митного союзу. Але забув сказати про інше: запровадження європейських стандартів прозорості в держзакупівлях, європейських стандартів в моніторингу боротьби з корупцією чиновників – це, навіть цитуючи президента, зекономлених десятки мільярдів», – зауважив опозиціонер.

Говорячи про переваги європейської інтеграції, Гриценко пропонує думати не тільки про гроші: «В країнах ЄС є чесний суд, гідні стандарти життя людини. Давайте цим вимірювати наш поступ до Європи».

Як повідомлялось, віце-прем'єр-міністр Юрій Бойко нікому не радить тиснути на зовнішньополітичний вектор Януковича. Зокрема, Бойко відзначив, що президент Віктор Янукович під час саміту в Брюсселі наголосив, що Україна не сприйме тиск у виборі між Євросоюзом та Митним союзом.

"Вибір буде робитися тільки на базі національних інтересів. І ніякий тиск тут не пройде. Така позиція нашого президента, і її дотримується уряд", – запевнив Бойко.

25 лютого у Брюсселі у будівлі Ради Європейського союзу відбувся саміт Україна-ЄС. У спільній заяві за підсумками саміту Україна-ЄС вказано, що Київ «рішуче налаштований виконувати» передумови ЄС для того, щоб сторони змогли підписати Угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі. У документі вказано, що "керівники взяли до уваги попередні дії і очікують" на досягнення Україною «конкретного поступу до початку травня 2013».

Нагадаємо, після телевізійного «Діалогу з країною» 22 лютого, деякі західні банкіри і дипломати спантеличені і не можуть зрозуміти, куди Янукович веде країну – на Схід чи на Захід.