Науковець: столиці загрожує епідемія сибірської виразки

1 Березня 2013, 07:20

"Ця епідемія почалась у Києві в 1871 році, коли в місто завезли полонених турків. Серед них були хворі на сибірську виразку. За даними літописів, у Києві щоденно помирало до 10 тисяч людей. Їх не можна було перевозити, тому що це розносило заразу. За постановою Синоду, їх ховали на схилах Кловського пагорбу. Якщо розворушити ці могильники то в Києві розпочнеться епідемія сибірської виразки, а ліків від неї немає", – зазначив Березовський.

За його словами, будівництво не погоджене в управлінні культурної спадщини. Також тут відсутні погодження проекту робіт землеустрою "Житлобуду".

"Держані будівельні норми та правила передбачають, що житловий будинок не може стояти ближче 30 метрів від лікувальних закладів. Це записано чорним по білому у документі. Відстань між будинком, який хоче побудувати Іван Куровський, та хірургічним корпусом лікарні становить 12 метрів. А до могили Богомольця залишається п'ять метрів. І це на крутому Кловському схилі, який після будівництва може піти вниз", – наголосив Березовський.

Нагадаємо, землю під будівництво 17-поверхового житлового будинку Київрада виділила у 2003 році. Проти цього повстали працівники Олександрівської лікарні та місцеві жителі. На їхню думку, така будівля знищить парк імені Богомольця та може спричинити епідемію у місті.

У 2010 році, за позовом Генпрокуратури, землю у забудовника відібрали. У середині лютого Вищий адміністративний суд раптово вирішив розглянути скаргу забудовників після 9 місяців мовчання.

Читайте також: Перетравлення столиці